dinsdag 5 juni 2012

Transit of Venus


Na de zonsverduistering is er vandaag alweer een zeldzaam fenomeen in de hemel te aanschouwen: De transit van Venus.
De planeet Venus zal vandaag kort passeren tussen de zon en de aarde. (dat doet die wel vaker, maar is meestal niet zichtbaar overdag) wat te volgen is met ons solar eclipse brilletje als een zwarte kleine stip, een zogenaamde 'zonnepuist' :)
Deze astronomische waarneming is veel zeldzamer dan een zonsverduistering en als we vandaag niet kijken, moeten we 105 jaar wachten op de volgende...


Voor meer info en een paar mooie beelden, bekijk volgende video's:



Om de transit te kunnen zien, hoeven we ook nergens naartoe te gaan, gewoon buiten gaan staan op het juiste moment en naar de zon kijken (met bescherming weliswaar).

Ik wandel met de brilletjes naar Olivier zijn gebouw en we kijken naar het begin van de transit. Iedereen die langs wandelt, vraagt zich af wat er te zien valt, dus laten we ze ook even door de brilletjes kijken. Op den duur staat er een heuse rij te wachten om op hun beurt even te kunnen kijken.


Daarna krijgen we de uitnodiging om bij Dirk en Marina in Sunnyvale nog eens te gaan kijken, maar nu door een deftige telescoop... die kans laten we niet aan ons voorbij gaan en we zijn niet de enigen... de hele buurt komt even een blik werpen.


Het is moeilijk om deftige foto's te nemen door het kleine brilletje, maar hier zijn er een paar mooie, geplukt van het wereldwijde web...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten