zaterdag 17 maart 2012

Saint Patrick's day


Ookal is Saint Patrick's day geen Amerikaanse feestdag, toch wordt deze dag duchtig gevierd hier in de bay area...

Al sinds 1852 is er een St. Patrick's Day celebration in San Francisco met een parade op Market street. San Francisco heeft altijd al een grote Iers-Amerikaanse populatie gehad en voor vele decennia waren de Ierse Amerikanen de grootste etnische groep in San Francisco. Ookal is dit de laatste jaren veranderd en is de grootste etnische groep nu de Chinese Amerikanen en zijn de meeste van de Ierse Amerikanen verhuisd naar de voorsteden van de San Francisco Bay Area, toch wonen er nog veel Ieren in San Francisco en dan zijn er ook nog de amerikanen die in de x-zoveelste graad nog een tikkeltje Iers bloed hebben en zich deze dag volledig Iers voelen.


Alle mensen die zich een tikkeltje Iers voelen, komen elk jaar vanuit alle hoeken afgezakt naar San Francisco om deel te nemen in of te kijken naar de Saint Patrick's Day parade op Market street, allemaal uitgedost in groen, verkleed als leprechaun (de'kabouter' op zoek naar de gouden pot aan het einde van de regenboog), gedecoreerd met shamrocks (klavertjes) en andere groene attributen. Overal waar je kijkt, is er groen te zien in het straatbeeld.

Bovendien is San Francisco een festivalstad en is iedere reden voor een parade te houden en te feesten goed in deze stad. Ze gaan er volledig in op en zelfs het stadhuis kleurt groen op St. Pat's day.


Gelukkig zijn ze hier nog niet zo zot als in Chicago waar ze op deze dag heel de rivier groen kleuren!


Een ander leuke traditie op deze dag is het drinken van groen gekleurd bier. De reden hiervoor is niet meteen te verklaren maar je hoeft niet ver te zoeken voor een verklaring. Alles is nu eenmaal groen op deze feestdag en ik vond deze uitleg van een east coast blog redelijk toepasselijk:
St. Pat drove the snakes out of Ireland, and in his honor, we drive sobriety out of our bodies. Finally, my Irish heritage (guilt, shame, an overwhelming urge to self-destruction) comes in handy. Wear the green, enjoy the sunshine, and raise a glass. There are good things in this world, and they come in a pint, a book, or a dress. May the road rise up to meet your feet, and may you be in heaven five minutes before the devil knows you’re dead.
Het phenomeen van groen bier moeten we als Belgen toch eens uit proberen en dus gaan we met een paar van de bende van PRIE naar San Francisco om groen bier te drinken in een echte Ierse pub.

Het ziet er niet uit, maar het smaakt nog wel cava... en what doesn't kill you makes you stronger... (or at least tipsy :))


Geen opmerkingen:

Een reactie posten