zaterdag 19 november 2011

Washington DC part 3: US Capitol

Vandaag heeft Olivier geen meetings meer, dus trekken we samen terug de stad in. Deze voormiddag gaan we het US Capitool bezoeken.

Het Capitool is het gebouw waar de United States Congress huist, aka het Amerikaanse parlementsgebouw waar de regering al zijn beslissingen neemt.


Ze zijn hier wel heel erg streng aan de security om het gebouw binnen te geraken en ik moet mijn kleine deodorant spray onverbiddelijk in de vuilbak gooien die nog ergens in een verborgen zak in mijn handtas zat. Was hiermee nochtans wel mee door de security geraakt in de luchthaven en andere gebouwen...


We volgen een rondleiding van 2u met een gids en krijgen de kamer en senaat te zien, maar hetgene dat het meest interessantste is, is de grote koepel en rotunda waar men pas een idee krijgt van de grootte van het Capitool.

Het loont de moeite om even op een bankje te gaan zitten om de grote schildering in de koepel en de fresco die helemaal rondom rond loopt, te bestuderen. Verder staan er nog een aantal standbeelden en hangen er een reeks schilderijen aan de muren, maar het midden van de zaal is helemaal leeg.
Enkel bij het ceremoniƫle 'lying in state', een onderdeel van staatsbegrafenissen, wordt de doodskist van vb. overleden president met Amerikaanse vlag in het midden gezet voor een laatste eresaluut en zodat het volk een laatste groet kan brengen.

Onder de rotunda ligt de crypte waar oorspronkelijk George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, zou begraven worden in een tombe. Maar in zijn laatste wil, had hij gevraagd om op zijn landgoed begraven te worden. In de crypte kan men in het midden een ster op de grond zien, welke het middenpunt aanduidt van Washington DC.


Boven op de koepel van het Capitool staat het standbeeld van de vrijheid (Statue of Freedom), niet te verwarren met het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty) alhoewel beide beelden de Romeinse godin Libertas voorstellen, de personificatie van de vrijheid.


Het Capitool is niet alleen een overheidsgebouw, maar is volgens sommigen het spirituele centrum van de Verenigde Staten. De structuur, de kunst en haar symbolen worden gelinkt aan geheime broederschappen zoals de vrijmetselaars, die het Capitool als Amerikaanse tempel van Salomo bestempelen. Voor wie hier meer over wilt weten, raad ik aan om het boek van Dan Brown 'The lost symbol' te lezen of een kijkje te nemen op deze website...


Na de Capitol tour nemen we via de ondergrondse tunnel een shortcut naar de Library of Congress. De grootste bibliotheek ter wereld en het heeft een mooie oude leeszaal en mooie glas-in-loodramen in de grote hal, zeker de moeite om eens te zien.

Tegen de middag zijn we het beu om in statige gebouwen rond te dwalen en het is een warme dag voor eind november, dus kiezen we ervoor om de rest van de dag gebouwen langs de buitenkant te gaan bekijken...

We nemen de metro naar de voorkant van the White House op Lafayette plaza, want Olivier wilt Obama's stulpje ook wel eens zien. Maar veel valt er hier niet te beleven dus gaan we terug naar Georgetown, waar we gisterenavond al een klein voorsmaakje van hadden gehad.


Na een late lunch in Clyde's, wandelen we M-street af, de hoofdstraat in Georgetown, en kijken even rond aan het Old Stone house, om dan via het Chesapeake & Ohio canal een paar blokken terug te wandelen. Het is een aangename buurt om op het gemak te slenteren en wat etalages te bekijken en dat doen we dan ook uitgebreid.


Olivier weet mij te overtuigen om toch minstens 1 museum te bezoeken en dus nemen we de metro richting het Smithsonian National Museum of Natural History. Zoals jullie al weten ben ik niet echt een fan van musea, gelukkig kan je hier gratis binnen, maar zelfs Olivier is niet echt onder de indruk van de collectie in het bekendste museum.
In sneltempo bekijken we toch de highlights in het museum zoals de Hope Diamond, de dinosaurusskeletten en de opgezette olifant in de main hall. Maar rond half 5 houden we het voor bekeken en wandelen richting Pennsylvania Avenue.


Daar kan Olivier het niet laten om even te poseren voor het FBI gebouw en we komen 5 minuten voor sluitingstijd toe aan het het US Navy Memorial. Het is helaas al gesloten dus amuseren ons nog op het straat aan het US Navy memorial waar er een grote wereldkaart op het plein getekend is totdat het tijd is om de shuttle terug naar het hotel te nemen.


Wanneer we toekomen aan het hotel, krioelt het er van de mariniers in ceremonieel kostuum (niet mis :)) Blijkbaar gaat hier vanavond het jaarlijkse marinebal door en is iedereen op zijn 'paasbest' gekleed met sabel, eremedailles en andere bling. Wij vertrekken echter naar de luchthaven, maar dit doen we in 'DC' stijl... in een zwarte jeep alla de CIA worden we naar Dulles Airport gebracht.

Ik heb nog nooit zoveel monumenten in drie dagen tijd bezocht, maar het was zeker de moeite en een perfecte eerste kennismaking met de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten