donderdag 20 oktober 2011

2 aardbevingen in 1 dag, happy Shake Out!

Al een hele tijd niks gevoeld van moeder aarde en dan krijgen we vandaag een dubbele portie voorgeschoteld: we voelen 2 aardbevingen met een epicenter in de buurt van Berkeley. Beiden zijn bevingen met een magnitude van rond 4.0, dit is eigenlijk nog niet zo erg, maar er is veel commotie rond en in alle media is het breaking news.

Het straffe is dat zelfs Olivier de tweede aardbeving heeft gevoeld !! :)

De eerste voelde aan als een jump , vooraf gegaan door een rolling thunder alsof er een truck tegen het gebouw rijdt. De tweede beving was eerder een rollende wave/golf die heviger doorkwam, alsof er 30sec lang een goederentrein vlakbij in uw achtertuin passeert.

Voor wie meer interesse heeft in de verschillende vormen van bevingen, kan hier op wikipedia meer lezen :)

Aardbevingen zijn geen onbekende hier in California en zeker niet in San Francisco. Maar deze keer was het niet de meest bekende San Andreas breuk die de beving veroorzaakte, maar was het de kleinere, meer land inwaartse, Hayward breuk.


Deze breuk loopt recht onder campus van UC Berkeley en vormt de Berkeley hills. Rondom de breukzone is er de laatste tijd meer en meer activiteit te bespeuren zoals verschoven stoepranden etc. en geologen hebben berekend dat deze breuk meer gevaar biedt voor een magnitude 8 aardbeving in de nabije toekomst dan de San Andreas breuk.

Science Daily - California's Hayward Fault Revealed: Most Dangerous Urban Fault In America?
ConcordPatch - Ask an Earthquake Expert: What's Going On with the Hayward Fault?

Met deze twee ontladingen die wat stress van de breuk hebben gehaald, moeten we maar hopen dat dit genoeg stoom van de ketel heeft gehaald en de kans op een desastreuze aardbeving heeft verkleind of uitgesteld. Maar de vraag blijft: is the Hayward fault awake?

Het opmerkelijke van vandaag is, toeval of niet, dat vandaag er juist een safety drill werd georganiseerd in heel California in de voormiddag. Realistische dan dit kon het niet voor de Shake Out!

Meer in het nieuws:
NBC.com - Earthquakes shake the east bay
SF Gate.com -2nd earthquake - aftershock - rattles Bay Area

Geen opmerkingen:

Een reactie posten