zondag 2 oktober 2011

Big Sur backpacking

Dit weekend is het de verjaardag van Olivier en we hebben met Belgica een backpacking weekend gepland in Big Sur.

Samen met J en Q, besluiten wij om al vrijdagavond naar Big Sur te rijden ( 2 uurtjes bollen) en te kamperen op de riversidecampground. De rest van de groep komt zaterdag voormiddag naar het trailhead gereden.
Op het programma staat een 2-daagse hike met een leuke bende van 10 personen naar de Sykes hotsprings en terug, door de mooie scenery van Big Sur en de Ventana wilderness.

Pine Ridge Trail to Sykes Hot Springs 

A popular 10-mile hike through the Big Sur wilderness with a relaxing finish
Difficulty: Difficult
Length: 20 miles / 32 km
Duration: Multiple days
The hot springs are pretty hidden, and there are two ways to reach them. The easier and more popular way requires a walk downstream (with some wading) until you reach the bend in the river, the hot springs will be visible soon, after about 15 minutes of walkling along the river.

A more difficult way is to cross back across the river (the side you came from), there should be a sign pointing towards it. You may have to scramble through some steep terrain, but you will soon be rewarded with a nice relaxing soak.  

Tegen 11u hebben we eindelijk alle logistiek geregeld, zijn de rugzakken gevuld en heeft Olivier al vijf keer de map bekeken om de groep het juiste pad op te leiden...


We vertrekken vanaf Big Sur station op het pine ridge trail en mogen meteen aan de eerste klim beginnen in de vlakke zon, maar gelukkig komen we daarna voor de rest van de wandeling tussen de redwoods terecht. Ook al is het begin oktober, toch is het heel warm aan de kust (het begin van de herfst is meestal warmer dan de zomer hier aan de Westkust en het blijkt te kloppen want het kwik stijgt vlot naar de 28 graden) en eenmaal verder naar het binnenland toe hebben we ook geen verkoeling meer van de zeebries, dus we hebben geluk dat we grotendeels in het bos wandelen.


We passeren een paar keer wat watervalletjes en een riviertje en moeten nog een paar keer klimmen, maar we zijn op pad met een leuke bende dus wordt er veel geroddeld en gelachen en is het wandelen met rugzak minder zwaar en houden we er goed het tempo in.

Tegen 17u bereiken we na 10 mijl de Sykes campground aan de rivier. Eerst moeten we allemaal nog droog over de rivier geraken met onze backpack en dan vinden we een ideale kampplaats om al onze tenten neer te kunnen planten. Als ons kamp geïnstalleerd is, trekken we onze bikini's/zwembroeken aan om naar de hotsprings te gaan die 10 minuten stroomafwaarts liggen.


Om aan de hotsprings te geraken moeten we een paar keer over rotsen kruipen en door de rivier waden, we vinden de warmwaterbronnen achter de bocht na het klimmen over een gevallen boom. Ze zijn kleiner dan verwacht (toch voor een groep van 10 man) en er zit al veel volk in. We zijn duidelijk niet de enigen die een hike dit weekend gepland hebben, dus moeten we nog even wachten om in het warme water te kunnen zitten.

Het doet deugd aan onze benen na de hike, en het is zeer gezellig om samengepakt in een open bad te zitten roddelen met zicht op de rivier, we missen enkel nog een glas wijn (dat we helaas niet meegezeuld hebben).


Als we eruit kruipen, is het al aan het schemeren en stinken we allemaal naar de zwavel, we spoelen ons even af in het 'ijskoude' water van de rivier en moeten dan in het donker met enkel een headlight dezelfde weg terugkeren door de rivier naar onze kampplaats. Een hele uitdaging om niet nat te worden, avontuur verzekerd!

Aangezien het te donker was en ik niet met mijn fototoestel door de rivier wou waden, hier een paar foto's van het internet om een indruk van de hotsprings te krijgen:


Na het eten toveren we een  'verjaardagsbanaan met kaarsjes' tevoorschijn voor Olivier die maandag 30 jaar wordt. Ik geloof dat hij zijn verjaardag niet beter had kunnen vieren...


De volgende dag, na het ontbijt en wanneer we weer allemaal alles ingepakt hebben, leggen we dezelfde 10 mijl af richting de kust. Ookal is het opnieuw 10 mijl en moeten we een paar valleien doorsteken, toch gaat het vandaag vlotter dan de heenweg.


Na nog een gezellige lunch ergens halverwege op een boomstronk aan een riviertje , en na het maken van de obligate groepsfoto, leggen we het laatste stuk in sneltempo af om zo snel mogelijk de rugzakken in de auto te kunnen zwieren, propere kleren aan te trekken en onze wandelschoenen om te ruilen voor flip-flops.


Daarna gaan we naar Nepenthe, een restaurant in Big Sur , gelegen aan de prachtige kustlijn langs de pacific hwy 1.


Op het terras genieten we van de welverdiende frietjes, een frisse pint en we babbelen honderuit over de leuke trip en beginnen al te plannen wat we volgende keer met de bende zouden doen. :)


De voorbije 2 dagen hebben we 11u43min gewandeld over de 20 mijl (en ik heb een slordige 5157 kcal verbruikt met het zeulen aan een rugzak, een goede workout!). Moe en voldaan rijden we terug naar huis, zodat we bompa Olivier in bed kunnen steken want hij is morgen alweer een jaartje ouder en dan kruipt zo'n wandeltocht toch in de benen ;)

Een gedetailleerde beschrijving van de Sykes hike kan je hier vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten