donderdag 12 april 2012

severe thunderstorm warning, 't is eens wat anders!

Ondertussen is de lente, zelf al eerder zomer, in het land en stijgen de temperaturen terug boven de 20 graden, maar deze plotse ommeslag ging gepaard met een uiterst zelden weerfenomeen hier in Californie: een stevig onweer!


Ze zijn dat hier zelfs zo ongewoon dat ze direct op hun hoede zijn en heel het alert systeem in gang zetten om iedereen op de hoogte te houden.

We waren rustig TV aan het kijken wanneer het EAS systeem de zoveelste herhaling van 'the big bang theory' onderbrak met volgend scherm en een heel ambetant tuttend geluid dat eerder op onze deurbel lijkt dan op een sirene:


We hoorden het al wat rommelen in de verte, maar ach, een onweer zoals in de zomer in Belgie, daar kijken we toch niet van op... maar door dit bericht waren we wel benieuwd wat een severe thunderstorm warning dan wel niet inhoudt en begonnen meteen te googlen terwijl ondertussen op alle nieuwskanalen er 'breaking news lines' begonnen te verschijnen.

Op de website van de National Weather Service (NWS) vonden we onderstaand bulletin:

the NWS considers a thunderstorm severe if it:
  • Produces hail at least three-quarters of an inch in diameter.
  • Has winds of 58 miles per hour or stronger, or
  • Produces a tornado
BULLETIN - EAS ACTIVATION REQUESTED SEVERE THUNDERSTORM WARNING
NATIONAL WEATHER SERVICE SAN FRANCISCO CA
814 PM PDT THU APR 12 2012
 


THE NATIONAL WEATHER SERVICE SAN FRANCISCO BAY AREA HAS ISSUED A SEVERE THUNDERSTORM WARNING FOR NORTHERN SAN MATEO COUNTY IN WESTERN CALIFORNIA... THIS INCLUDES THE CITIES OF SOUTH SAN FRANCISCO, SAN BRUNO, PACIFICA, MILLBRAE, DALY CITY,BURLINGAME... UNTIL 845 PM PDT
* AT 809 PM PDT NATIONAL WEATHER SERVICE DOPPLER RADAR INDICATED A SEVERE THUNDERSTORM CAPABLE OF PRODUCING QUARTER SIZE HAIL. THIS STORM WAS LOCATED NEAR EL GRANADA OR 7 MILES SOUTHWEST OF PACIFICA AND MOVING NORTHEAST AT 25 MPH.

PRECAUTIONARY/PREPAREDNESS ACTIONS...
DOPPLER RADAR HAS INDICATED SOME WEAK ROTATION WITHIN THIS STORM. WHILE NOT IMMEDIATELY LIKELY A TORNADO MAY STILL DEVELOP. IF A TORNADO IS SPOTTED ACT QUICKLY AND MOVE TO A PLACE OF SAFETY IN A STURDY STRUCTURE SUCH AS A BASEMENT OR SMALL INTERIOR ROOM.
Jawel u leest het goed, een TORNADO waarschuwing... die hadden we na aardbevingen en tsunami's nog te goed...

Geen paniek, dit bericht is nogal voorzichtig en hier in de Verenigde Staten zijn ze nogal snel om de noodtoestand af te kondigen. Uiteindelijk kwam het neer op een stevig zomers onweer met klank en lichtshow en gingen de hemelsluizen stevig open. (Wist je dat ze hier in het weerbericht zelfs een kaart hebben van de locaties waar er bliksems zijn waargenomen... wie houdt zich daarmee bezig?!)

MAAR zo'n zeldzame storm geeft wel mooie beelden zoals onderstaande foto en het doet mij nostalgisch terugdenken aan de zomervakanties in Frankrijk waar ik, met mijn neus tegen het raam gedrukt, geboeid naar de bliksemflitsen zat te staren... 

bron:  San Franfrazzled: Once-in-a-lifetime picture of lightning striking iconic bridge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten