donderdag 12 april 2012

Electric cars in our neighbourhood

Silicon Valley is niet alleen de bakermat van veel hightech bedrijven en computertrends, maar California doet zich ook redelijk milieubewust voor en dus gebeurt het regelmatig dat we een electrische auto of hybrid tegen komen.


Om het groene karakter te benadrukken: wist je dat 1 op 4 mensen in de bay area rondrijdt in een toyota prius ?! Stilaan verschijnen er ook steeds meer hybride SUV's in het straatbeeld en zelfs pick-up trucks die geruisloos voorbij bollen...

Voor de normale mens is er de Prius en de Chevy Volt, Honda Fit, etc., maar de iets rijkere willen toch een iets mooier ogende auto die er ook nog eens duur en sportief uitziet en dus is er een nieuwe marktsegment ontstaan in de autoindustrie: de luxe electrische bolides.

En ik heb de indruk dat deze sector zich gevestigd heeft in Palo Alto, want het gebeurt regelmatig dat je in de hoofdstraat een of andere nieuwe unieke sportwagen geparkeerd ziet staan of dat deze je geruisloos inhaalt om aan het volgende rode licht stil te staan...

Zo spotte ik vandaag niet alleen een Tesla Roadster in mijn favoriete kleurmy "smurf with hangover"blue  ("misselijke smurf'blauw), maar zag ik ook nog eens even verder een nieuwe electrische sportcar, de Fisker EV Karma bij Joya geparkeerd staan, die vermoedelijk toebehoort aan de eigenaar van dit Tapas restaurant in Palo Alto...


Eerder stond daar altijd de bumblebee versie van transformers geparkeerd, de Chevy Camaro in geel met zwart racingstripe, maar vandaag bleek deze vervangen te zijn door een iets zuiniger model nl de Fisker Karma. Deze oogt veel gestileerder en high end dan de Tesla Roadster maar ik heb geen flauw idee of de performance dezelfde zijn...


Alleszins is het een mooi ogende sportwagen die kan rivaliseren met de bestaande Porsches, Ferraris, Maseratis, Bentleys en Lamborghinis... en blijkbaar zitten er zelfs zonnepanelen in het dak zodat je niet overal achter een stopcontact moet zoeken.

Echter deze auto is een buitenbeentje, meer bekend hier in de regio is de Tesla roadster...


Het is niet toevallig dat de Tesla beter bekend is, aangezien het Tesla HQ in Palo Alto gehuisvest is, nog geen mijl van ons vandaan... We zien dan ook regelmatig voor onze deur de roadsters passeren tijdens een van hun testritten. Deze eerste sportieve versie van een elektrische auto is ontwikkeld in samenwerking met Stanford, wat ook meteen verklaart waarom we er zoveel zien rondrijden hier in de buurt...

Persoonlijk vind ik de Fisker toch veel stijlvoller oftewel eleganter, de roadster is een echte sportcar waar grote mensen als Olivier amper in kunnen. We moeten het nog eens gaan uittesten, maar ik vermoed zelfs dat als Olivier er uberhaupt in slaagt om zich achter het stuur te murwen in de kuipzetel, hij toch zowieso het dak er af moet halen en hij over de voorruit zal moeten kijken dan erdoor :)

Maar na wat research op de website blijkt dat Tesla ook een aantal nieuwe modellen aan het ontwikkelen is waaronder een sedan waar vermoedelijk zelfs Olivier comfortabel kan inzitten en ze werken ook aan een SUV, zodat de rijken hun hoofd niet meer moeten breken over hoe ze in godsnaam sneeuwkettingen op hun Tesla roadster moeten leggen of waar ze die skis / snowboard kwijt kunnen :)

Tesla model S sedan


Tesla model X crossover - SUV


Er is ook al een heuse battle aan de gang tussen Tesla en Fisker: spionage etc.
lees meer hierover: Your Karma Ran Over My Tesla: Fisker Sued

En dan is er nog het Google car phenomeen, de zelfrijdende prius die ik al meermaals op de openbare weg ben tegengekomen... en waar ik al over heb uitgewijd in deze post.

In februari kwam ik zelfs de Google car tegen op de 280 en heb ik me nog juist kunnen inhouden om niet uit te vissen hoe goed deze wel geprogrammeerd is :)

While tailgating the Google Selfdriving car on the 280, I had an evil thought to test the driving computer: "lets see what happens if I drive in front of the car and suddenly hit the brake"... but I am not that confident yet in this new Google project ;)