zondag 29 augustus 2010

Orienteering

Dit weekend zijn we uitgenodigd op de housewarming van Tim en Nadine, members van de South Bay Belgians. Het wordt een heel gezellige avond en we laten ons door Dirk en Jan overtuigen om de volgende dag mee te gaan 'orienteren'...

Wat is Orienteering, hoor ik u luidop vragen... wel:
Het komt er eigenlijk op neer dat ge met een topografische map en een kompas een route aflegt waarbij ge checkpoints moet vinden in de juiste volgorde en dit in een zo snel mogelijke tijd.

Vorig jaar heb ik met mama en Marijke eens een initiatie hiervan gedaan in het Arenbergpark te Heverlee, als revalidatie voor mijn geopereerde knie. Toen was het echter een piece of cake om de checkpoints te vinden aangezien we zowat opgegroeid zijn in dit park en het dus als onze broekzak kennen. De map was dus een overbodigheid en we brachten het er niet zo slecht vanaf, een kompas was zelfs totaal niet nodig.

Nu is het wel andere koek, want het gaat op onbekend terrein zijn en ze hebben ons omgepraat om een van de moeilijkere routes te nemen waarbij ge wel degelijk een kompas nodig hebt om te weten of ge de juiste richting uit gaat. We krijgen nog de tip om gesloten kledij aan te doen, lange broek en lange mouwen, want er kan wel eens veel poison oak staan en daar wilt ge niet inlopen, is naar het schijnt 10x erger dan netels en dat wil ik niet even persoonlijk gaan vaststellen.


Zondagmorgen is het pijnlijk om zo vroeg op te staan, maar we hebben een lange rit voor de boeg om op tijd op het orienteering event te zijn dat doorgaat in Camp Tamarancho, een scoutskamp met een oppervlakte van 480 are dat in de buurt van Fairfax ligt, ten noorden van San Francisco.

Na een stoffige, hobbelige rit in de heuvels van Mill Valley, komen we toe aan de start waar Dirk en Jan ons al staan op te wachten. Theo en Luc, de echte orienteering die hards zijn echter al vertrokken voor hun route. Wij hebben besloten om het met ons vieren op het gemak te doen, want het bier van gisterenavond is nog aan het uitwerken en het is een warme dag om in dit heuvelachtig landschap te gaan rondlopen...


We opteren voor de bruine route, voor de advanced orienteerders, maar we blijven met ons vier tesamen en starten om 10u30 aan het door de bossen crossen en hossen op zoek naar checkpoints...
Ze gaan hier ook al iets moderner te werk voor het registreren van de checkpoints: ipv het kaartje waar ge gaatjes in moet duwen, werken ze hier met het "E-Punch" systeem en krijgt ge een E-stick mee en wordt het electronisch bijgehouden welk punt rond welke tijd ge hebt gevonden.

Al bij al valt het goed mee, we vormen een goed team en we hebben maar 1 keer problemen om een checkpoint te vinden en wat blijkt achteraf, het stond verkeerd opgesteld. Met 3 ingenieurs in ons midden hadden we dit ook al snel door, maar het duurde toch even voor we uiteindelijk het zagen staan, maar opgeven was geen optie ( ge wordt automatisch gediskwalificeerd als ge een checkpoint mist). Op het einde begon de warmte zijn tol te nemen en rond 14u kwamen we toe aan de finish.


Met een tijd van 2u 13min 47sec, doen we het toch niet zo slecht voor onze eerste keer. Wanneer we Theo en Luc zien, beginnen we meteen te reclameren over de fout gezette checkpoint en Theo kan het niet laten om even te gaan kijken of dit wel klopt, als hij terugkomt blijkt het inderdaad niet juist te zijn en dus steken we het op deze fout dat onze tijd maar matig is :)

the San Francisco Bay Area Orienteering Club (BAOC) Camp Tamarancho orienteering event

CourseNav DifficultyTerrainDistanceWin Time
WhiteBeginnerTrails2–3km25–30min
YellowAdvanced BeginnerMostly trails 3–5km35–40min
OrangeIntermediateOff-trail4.5–7km 50–55min
BrownAdvancedCrosscountry3–5km 45–50min

results:
Brown Course   (3.0 km, 90 m climb, 13 controls)

   1  Gary Kraght                       55:39
   2  Lena Eydelberg                  1:38:45
   3  Tennant, Yates                  1:43:35
   4  Jim Fish                        1:50:13
   5  Don & Jon Gee                   2:01:11
   6  Jan Vanhoutte                   2:13:47
      Joan Roos                         DNF
      Leslie Minarik                    DNF
      Joe Scarborough                   DNF
      Bronwen Caplinger (COOL)          DNF 

Zowel Jan als Dirk hebben op hun iPhone onze route getrackt, zie hieronder het resultaat in cijfers en kaartje...

Aug 29, 2010 10:55 am
Distance: 3.04 miles
Elapsed Time: 2:45:21
Avg Speed: 1.1 mph, Max Speed: 2.7 mph
Avg Pace: 54' 21" per mile
Min Altitude: 551 ft, Max Altitude: 925 ft


Voor wie meer foto's wilt zien, klik op onderstaand album:

orienteering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten