zaterdag 20 november 2010

Big Game Stanford vs Cal

the big game Stanford vs UC Berkeley is één van de grootste rivaliteiten in college football. We zien dus overal in het straatbeeld de volgende slogans: Fear the tree, Beat cal, Go Cardinals & Bring the axe home ... Dit jaar is het nog meer als anders want in de vorige 8 jaar heeft California 7x gewonnen, dus hunkeren ze naar een overwinning van Stanford en ze zijn dit jaar helemaal niet slecht bezig. De winnaar van deze battle mag de Stanford Axe (bijl) mee naar huis nemen. Er zit een heel verhaal vast aan deze trofee:

de Stanford Axe, die voor het eerst haar opwachting maakte bij een Stanford-Cal basebal game in 1899 is de bijl die werd gebruikt door studenten van Stanford om een rieten pop gekleed in blauw en goud te onthoofden tijdens de pregame festiviteiten. Na de game veroverden de Cal studenten de bijl tijdens een post-game vechtpartij. Na dit incident oordeelden twee hoogleraren van elke school dat de Axe ten veroveringstrofee was en daarom in Berkeley zou blijven.
De Onsterfelijke Twenty-One, een groep van Stanford studenten, sloegen erin om tijdens de jaarlijkse Axe Cal Rallyin 1930 de bijl te stelen die al 31 jaar in een kluis veilig weggeborgen was. Toen de beroemde groep studenten succesvol terugkeerden naar de campus, brak er heus feest los. Klassen werden geannuleerd voor twee dagen... sindsdien is de Axe een wisseltrofee geworden die wordt uitgereikt aan de winnaar van the big game.


Voor wie meer interessante weetjes over het ontstaan en alle heisa errond wilt lezen, hier de links naar de info over the big game op wikipedia en stanford .

Naar deze jaarlijkse oorlog tussen de 2 universiteiten in de bay area wordt er een ganse week naartoe geleefd. De week voor de game staat volledig in tegen van the Big game en worden er verschillende events georganiseerd.
Zo wordt er op maandag de Bearial gehouden, een soort begrafenis ritueel waarbij ze Oski, de pluche beer, op The Claw (fontein in Stanford) spitsen. De beer is het symbool van UC Berkeley. Vermoedelijk wordt er in Berkeley ook een boompje verbrand of zo aangezien the Tree het symbool van Stanford is. Dinsdags is er dan de Rivals for Life Blood Drive waarbij ze een wedstrijd houden onder de 2 universiteiten om zoveel mogelijk bloed in te zamelen.


Ik kon natuurlijk niet wachten tot dinsdag en doe al mijn bloeddonatie zondag tijdens de tweede hockeywedstrijd. Hockeybal in gezicht: resultaat, diepe snijwonde en gebroken neus en een mooie plas bloed op het veld. (meer over mijn neus kon je lezen in de vorige post)

Vandaag om 12u30 is het dan zover... dit jaar spelen ze in het Memorial Stadium van Berkeley voor de 113e keer tegen elkaar, er zijn 67800 fans die de wedstrijd bijwonen en deze keer trekt Stanford aan het langste eind. De eindscore is  48 - 14 voor Stanford en California kwam er niet echt aan de pas. Dit komt deels doordat het Stanfordteam heel goed bezig is al heel het seizoen... zoals de meeste sporten dit jaar in de bay area... Giants winnen world series, Golden State Warriors beste start sinds jaren. Na deze game staan ze op een 10-1 win-loss record.

Olivier en ik gaan een wandeling maken op de campus om te zien wat er allemaal op de campus in teken van big game gebeurd.


Zo zien we Oski de beer nog bovenaan de fontein hangen en komen we voorbij een aantal spandoeken. Verder is de campus redelijk doods vermits ze allemaal naar de wedstrijd in Berkeley zijn gaan kijken.


Nog een leuke anekdote: een heel deel van het footballteam woont in ons complex bij gebrek aan kamers op campus.We hebben Owen Marecic en nog een andere al gezien in de hottub... en dit zijn kerels die ge niet graag in het donker tegenkomt "(of juist wel :) )

Hieronder een aantal artikels en verslagen over de match en een link naar album met nog meer foto's van de campus.

ESPN: Stanford Rolls Cal 48-14 in Big Game Win
GoStanford: officiele website Cardinals
link facebook fotoalbum.

1 opmerking:

  1. facebook reactions:

    Jack Nullens, Gwen Wanet and Jen Chaney like this.

    BeantwoordenVerwijderen