maandag 1 november 2010

SF Giants winnen World Series


Vandaag is het game 5 van de world series: San Francisco Giants vs Texas Rangers.

Voor wie dit allemaal chinees lijkt:
De world series in het baseball is de superbowl uit het football, de masters van het tennis etc,en er wordt gespeeld volgens het principe van 'best of 7' 

de Giants is het baseball team van San Francisco, dat zijn thuisbasis heeft in het AT&T stadium midden in de stad aan de baai. Jullie hebben ongetwijfeld al eens hun logo ergens in het straatbeeld zien verschijnen op menige petjes en andere merchandise...


Oorspronkelijk speelde dit team in New York, waar ze 14x kampioen werden. In 1957 verhuisden ze naar San Francisco en sindsdien is het hun niet meer gelukt om nog eens te triomferen.

In 1962 behaalden ze de world series, maar delfden het onderspit tegen de New York Yankees, jaren later in 1989 stonden ze terug in de worldseries. Deze series staan beter bekend als de "Earthquake Series," "Bay Bridge Series," en "The Battle of the Bay" aangezien hun tegenstander de Oakland A's waren, de buren van de overkant van de bay... EN vooral  omwille van de Loma Prieta earthquake op October 17, 1989, die tijdens de pre-game ceremonie van game 3 heel de San Francisco Bay Area deed opschrikken. Het toenmalige Candlestick stadium schudde en beefde gedurende 15 seconden en de game werd omwille van safety reasons tien dagen uitgesteld. Helaas gingen ze ook nu ten onder tegen de Oakland A's.


In 2000 ruilden ze het Candlestick stadium (nu home van de SF 49érs, American football)  in voor het AT&T park in downtown, en de zaken begonnen beter te gaan. Door de nieuwe locatie, was het stadion vaak uitverkocht, maar ze misten steeds op het laatste nippertje de play-offs.

In 2002 slaagden ze er dan toch opnieuw in de worlds series te behalen en met een 3-2 game en 5-0 stand in 6e game tegen de Los Angeles Angels of Anaheim, was de zege zo goed als binnen, maar daar besliste de tegenstander anders over door op het einde een three run home run te slaan en de score naar 5-6 om te buigen. In het beslissende 7e game ging de titel naar Los Angeles.

Na jaren aanmodderen met 2de 3de en 4de plaatsen, zijn ze er dit jaar in geslaagd om zich te plaatsen voor de world series (play offs). Heel de stad was vol verwachting toen het bleek dat dit team, een bont allegaartje, als underdog een kans maakte om zich te plaatsen voor de finale van de world series.
And so they did !! In de halve finale versloegen ze de Philadelphia Phillies, om in de finale aan te treden tegen de Texas Rangers.

Natuurlijk bleef dit niet onopgemerkt in de media en het nieuws staat er bol van. Met een snelcursus baseball regels pikken we in op de Giantshype en volgen we het verloop van de serie op de voet. In de bay-area hangt er een geladen sfeer vol verlangen naar triomf en feestgedruis dat heel aanstekelijk werkt. 

Vandaag is het dus game 5 en als de Giants deze winnen kunnen ze eindelijk de ban breken en nog eens world champion worden. Ik zit met spierpijn thuis in de zetel op het gemak te kijken naar wat later een stukje geschiedenis voor de bay area zal worden want de Giants winnen de worldseries!. Gekluisterd aan het scherm, maak ik deze mijlpaal mee en ik word een instant fan van de giants...




Voor een volledig verslag van de game, lees onderstaand artikel...

www.huffingtonpost.com
ARLINGTON, Texas — Tim Lincecum, Edgar Renteria and the San Francisco Giants won the World Series on Monday night, beating the Texas Rangers 3-1 in a tense Game 5 and taking the trophy home to the city by the Bay for the first time. Renteria hit a tiebreaking home run

Geen opmerkingen:

Een reactie posten