zaterdag 25 juni 2011

Mount Tamalpais

Vandaag hebben we besloten om een klein uitstapje te doen naar Mount Tamalpais State Park aangezien we hier al een paar keer dichtbij gepasseerd waren tijdens onze bezoeken aan Muir Woods NM.

Op een heldere dag, kan men vanaf Mount Tamalpais zowel de Farallon Eilanden 25 mijl ver in zee zien liggen, alsook de omliggende heuvels van Marin County, San Francisco en de baai, de heuvels, steden van de East Bay en Mount Diablo.
Op een zeldzaam moment, kan men zelfs de besneeuwde toppen van de bergen in de Sierra Nevada, 150 mijl verder landinwaarts, zien. Velen zeggen dat het panorama vanaf de top adembenemend is, en dit willen we ook wel eens met onze eigen ogen aanschouwen.


Mount Tamalpais aka "The Sleeping Lady", 2.574 ft (784m) is duidelijk zichtbaar vanuit San Francisco en de East Bay regio. Samen met het aangrenzende Golden Gate NRA omvat Mt.Tamalpais SP meer dan 115 mi² (298 km²) natuurgebied en vormt zo één van de grootste bewaard gebleven natuurparken in de buurt van een dicht bevolkt stedelijk gebied.
Dit laatste beschermd natuurgebied in de Bay Area dient als toevluchtsoord voor veel dieren die door de verstedelijking van Marin County zich moeten terugtrekken op de flanken van Mt. Tam, Muir Woods, en de Bolinas ridge, waardoor er hier nog een grote verscheidenheid aan fauna te vinden is, waaronder een aantal zeldzame en bedreigde soorten zoals de mountain lion.

We zijn pas vlak na de namiddag aan de ingang van het park en besluiten om door te rijden naar de east peak, waar het visitor center ligt en waar we normaal gezien het mooiste zicht hebben rondom rond. Tijdens onze passage door San Francisco hing er redelijk wat mist, maar gelukkig hebben we hier toch nog een mooi zicht over de bay.


We maken eerst een kort bezoek aan het visitor center en gaan dan een kijkje nemen in het 'gravity barn' museum, voordat we een kleine wandeling aanvatten naar de top van East peak.


De top van Mt. Tam was ook vroeger al een populaire bestemming. Tot in het jaar 1930 kon men een ritje maken op de Mount Tamalpais and Muir Woods Railway, een toeristisch spoorweg traject van Mill Valley tot aan de top van Mt Tam, ook wel bekend als "De kronkeligste spoorweg ter wereld".

De scenic railroad werd gebouwd in 1896 voor de inwoners van San Francisco, waar rond die periode de bevolking explodeerde nadat in 1848 goud werd ontdekt, zodat ze met de stoomtrein naar de top van Mt Tam konden rijden en in de taverne zich konden vermaken met eten en dansen gecombineerd met een moooi uitzicht op de baai.
De helling van Mill Valley naar de top was zo steil dat de spoorlijn 281 bochten moest maken, wat neerkomt op 42 volledige cirkels, waardoor het de titel van "Crookedest Railroad in the world" kreeg. In de sectie bekend als de "Double Bow Knot", kronkelde het spoor zelfs vijf keer binnen 200 yards (183m)!


In 1907 werd er ook een 'gravity car line' gebouwd om bezoekers van de top van de berg naar de met Redwoods gevulde canyon van Muir Woods te brengen. Met behulp van enkel de zwaartekracht en een rem, reden de open wagentjes de berg af aan een 'duizelingwekkende' snelheid van 12mph (+/- 20km/u)! :)

De gravity cars maakte het in die tijd mogelijk voor reizigers om aan sightseeing te doen vanuit Mill Valley naar de top van Mt. Tam tot aan Muir Woods en dan terug naar Mill Valley. De beroemde karretjes waren zeer populair totdat de auto werd uitgevonden en er een weg naar de top werd aangelegd in 1922.

Dit alles wordt verteld aan de hand van een video en panelen in de schuur die nu als museum dienst doet.


Vandaag de dag kan men nog wat restanten van het spoorlijntraject (die volledig werd afgebroken) bekijken en afwandelen, en  sinds 2009 wordt er een replica van een gravity car tentoongesteld in de nieuwe Gravity Car Barn op East Peak.

Na dit historisch/cultureel intermezzo, beginnen we aan onze korte wandeling naar de watchtower op de top van east peak. een pad aangelegd met treinbilzen vertrekt van aan de Gravity car barn en tijdens de kleine klim worden we al getrakteerd om mooie vergezichten richting het westen met onder andere zicht op Bon Tempe lake en Alpine lake.


Eenmaal boven aan de uitkijktoren, die met prikkeldraad omringd is en niet echt de moeite is om te bekijken...


worden we getrakteerd met een prachtig zicht over de bay, ookal is het een beetje wazig door het weer. Het is echt wel eens de moeite om tot hier te komen!


Na de gebruikelijk foto's aan de top, eten we onze broodjes op die we speciaal mee hebben gebracht en houden dus een hele late "lunch with a view". Daarna klauteren we aan de voet van de uitkijktoren rond over de rotsen om het 360° panorama volledig te zien alvorens de korte wandeling af te ronden.


We besluiten om de lus rond te maken en het iets minder bewandelde pad naar beneden te volgen ipv terug te keren via dezelfde weg. In nog geen 5 min staan we terug beneden en springen we de auto in om huiswaarts te keren.

donderdag 23 juni 2011

week van afscheid

Na graduation week, vertrekken er ook een aantal personen terug naar huis (lees ons belgenlandje).

Op donderdagavond nemen we afscheid van ons geadopteerde Nederlandse, Nicole, die hier 3 maand onderzoek heeft gedaan aan Stanford. Aangezien ze in hetzelfde departement werkte als Olivier, gaan we met een aantal collega's nog een laatste keer eten en drinken in de Gordon Biersch als afscheid. Haar collega's zijn zelfs speciaal een taart gaan halen met daarop in het nederlands een bedanking voor de voorbije maanden :)

De volgende avond (vrijdag) houdt Pierre, die na 2 jaar werken aan zijn doctoraat hier aan Stanford terugkeert naar Brussel, een BBQ voor nog een laatste keer allemaal samen gezellig samen te zijn. Een groot deel van de nieuwe leden van Belgica zijn aanwezig en tot diep in de nacht zitten we te roddelen en te discussiëren aan het vuur. We hebben samen een leuke tijd beleefd...

In de zomer zal het dus heel wat kalmer zijn op sociaal vlak aangezien er een groot deel van onze vrienden terug naar België gaan (tijdelijk of permanent). We zullen moeten afwachten hoeveel nieuwe landgenoten er in september in Stanford landen.

woensdag 22 juni 2011

Half jaar wachten

Eindelijk zat vandaag mijn nieuw Californisch rijbewijs in de bus...!! Heb er dus welgeteld een dik half jaar op mogen wachten. En het heeft nog 3 weken geduurd achter dat dat van Olivier toekwam, terwijl de papieren gelijktijdig waren ingediend.

Dat was niet het enige waarop we zolang hebben moeten wachten, maar uiteindelijk is het deze week toch begonnen: de ZOMER.

Sinds het begin van de week gaan de temperaturen vlotjes over de 30 graden en is het bakken geblazen. Het is zelfs zo warm in de zon dat de meeste mensen zich binnen opsluiten in de koelte van de airconditioning of heel de dag ploeteren in het zwembad.

Dit jaar heeft het mooie weer lang op zich laten wachten en ze begonnen in Belgie al met ons de draak te steken in april toen ze daar een ware droogte hadden (zie blogpost april).
Welnu het weer was nog niet zo slecht in april, maar in mei kregen we nog een aantal 'winterstormen' te verwerken en sneeuwde het nog bij in de bergen!
Sinds half juni ging het dan toch eindelijk de juiste kant op... Hier schijnt het zonnetje en hebben we aangename temperaturen met een koele zeebries, in Belgie is het terug grijs en bewolkt met een aantal regenbuien.

Op maandag zette moeder natuur nog een tandje bij, waardoor er in de bay-area en ook zowaar in San Francisco de warmste temperaturen van heel de Californische kust opgemeten werden.



Dinsdag piekt de temperatuur tot 38 graden en vandaag staat er gelukkig een fris windje waardoor de warmte terug wat dragelijker wordt. In LA en San Diego begint het kwik eindelijk ook zijn opmars te maken en naar cijfers midden in de twintig te kruipen.

Kortom alles is back to normal!

zondag 19 juni 2011

bay area tour en BBQ op vaderdag

We hebben gisteren goed Arne zijn verjaardag gevierd en het doet dus even pijn als we worden wakker gebeld.

Ik had voor Olivier zijn verjaardag (al een dik half jaar geleden) een vlucht over de bay area met Gerry kado gegeven, maar door drukke agenda's, andere plannen in het weekend of slecht weer was het er nog steeds niet van gekomen. Vandaag is het dan eindelijk zo ver.


Het is vaderdag en net zoals vorig jaar gaat dat blijkbaar gepaard met prachtig helder weer in San Francisco. Vorig jaar stonden we toen op de top van mount Livermore op Angel island met een wijds zicht over de bay. Vandaag gaat Olivier het eens vanuit de lucht zien, want dit helder weer is ideaal voor een sightseeing tour over de bay.
Aangezien het vandaag ook Arne's verjaardag is, sta ik vriendelijk mijn plaatsje af en geven we het kado aan hem, zodat hij San Francisco ook eens vanuit de lucht kan zien.

We spreken af bij Gerry en Ruth thuis en we moeten ons haasten om niet te laat te zijn, want we moeten nog helemaal naar de East bay rijden. Arne komt ook,nog wat bleekjes van zijn verjaardagsfeestje gisteren, toe en de mannen vertrekken samen naar het vliegveld van Livermore.


Hier is Olivier zijn relaas:


OK, aangezien beelden meer zeggen dan woorden, en zowel Olivier als Arne te druk bezig waren om rondom hun te kijken, valt er niet veel te lezen... maar de foto's spreken voor zich.

Vanuit Livermore (east bay) vlogen ze richting Berkeley en Oakland om dan de bay bridge te volgen en rond te cirkelen over Downtown, Alcatraz en de Golden Gate bridge. Daarna volgden ze de kustlijn richting Half Moon Bay... om vervolgens over Stanford University te passeren om te zien waar ze werken...

 
Ondertussen blijf ik bij Ruth en de kleine Ethan in San Ramon. Het plan was om even naar de top van mount Diablo te rijden, maar de warmte maakt ons loom en er zit alleen een wandeling met de buggy in de wijk in en verder zoeken we de verkoeling van de airco in huis op.

Wanneer de mannen terug zijn van de vlucht, plakken we er nog een barbecue aan vast om de dag goed af te sluiten.


De dagen zijn lang en dankzij de eerste hete dag is het 's avonds ook nog leuk vertoeven buiten. We gaan dus bbqen in een nabijgelegen park met zicht op Mount Diablo tot de zon onder gaat.

vrijdag 17 juni 2011

graduation week

We wonen hier ondertussen al anderhalf jaar, maar toch gebeurt het af en toe dat ik nog eens iets nieuws, typisch Amerikaans meemaakt. Vandaag ervaar ik weer een nieuwe Amerikaanse beleving...

Het is graduation week, heel Stanford is versierd met vlaggen en alles is in gereedheid gebracht voor de 'commencement' (graduation) ceremonie, een hele show in het Stanford footballstadium, met een processie van alle studenten in toga en met de bekende 'Wacky walk' waarbij de studenten grappig verkleed het publiek begroeten en bedanken.



Traditioneel komt er ook meestal een heel bekende, belangrijke persoon spreken. Zo komt dit jaar Susan Rice spreken, U.S. Ambassadeur bij de United Nations, medewerker op het kabinet van President Barack Obama en national security adviseur.
De bekendste commencement speech is echter deze van Steve Jobs, CEO bij Apple in 2005.



Lijkt allemaal interessant om eens mee te maken, niet?
Maar dit is niet de beleving die ik vandaag zal hebben...

Ik ben uitgenodigd op de graduation ceremonie van Alexandra bij de Frans-Amerikaanse school. Ze heeft haar laatste jaar in de lagere school afgerond en gaat nu naar middle school ( lager middelbaar).
Hier in de US wordt het einde van het schooljaar gevierd met een afstudeerplechtigheid. Ja, misschien heeft u dat al eens gezien in een van de typische Amerikaanse high school films, ikzelf heb dit ook gezien... MAAR wat ik niet wist, is dat ze hier voor ieder jaar, van kleuteronderwijs, lagere school tot college er een heel event van maken.


Zo wordt ook hier een hele show gegeven, compleet met stoet in toga's, speeches in meerdere talen vol met bedankingen en superlatieven, liedjes en natuurlijk de overhandiging van het diploma met de gebruikelijke 'flosh-flipping' (nvdr. het kwastje op de hoed van links naar rechts verhangen). Iedereen krijgt wel een award voor de beste te zijn in een of ander vak... In de US zijn ze hevige fan van positieve reinforcement (persoonlijk vind ik het soms het een beetje te)


Kortom een heel officiële bedoening dus gevolgd door een kleine receptie en een feestje bij de afgestudeerde thuis. Al bij al wel eens interessant om mee te maken en ik maak me ook even de bedenking dat zelfs het afstuderen aan de KULeuven na 5 jaar studeren minder gevierd werd dan dit!

donderdag 16 juni 2011

Tioga road gaat dit weekend eindelijk open!

Goed nieuws!

Het rapport op de website van de national park service meldt dat de Tioga pas dit weekend zal opengaan. Echter voor de vroege vakantiegangers is er nog wat meer geduld en zon nodig want het wilt niet zeggen dat als de weg open is, dat de campings en hikingtrails al sneeuwvrij zijn...

Snow plow in snow with avalanche zone sign
Plow driving through the Olmsted Point avalanche zone.

From the NPS Yosemite website:

"The Tioga Road will open on Saturday, June 18, 2011, at 8 am.
There will be several no-stopping zones and visitors should be aware that hiking opportunities are extremely limited due to snow and dangerous creek crossings. No services will be available along the road. (View a list of opening dates from previous years.)


Beginning Friday, June 10, the Tioga Road will be open to (non-motorized) bicycles from Crane Flat to Olmsted Point. There will be no access beyond Olmsted Point due to the avalanche zone just east of Olmsted Point. From the east, the road is open to bikes from US 395 to the west end of Tuolumne Meadows. It will be signed accordingly. Please be on the lookout for debris falling into the road and administrative vehicles travelling back and forth."

zondag 12 juni 2011

BCNC campingtrip Carmel

Dit weekend gaan we mee op de BCNC Family Camping and Hiking trip, die dit jaar plaatsvindt in Carmel Valley. Het is zeker niet de eerste kampeertrip dit jaar, maar we zijn nog niet aan de kust geweest en we hebben van veel mensen gehoord dat vooral de Big Sur omgeving een mooie locatie is om het weekend door te brengen.

Vrijdag 10 juni 2011

De uitvalsbasis van BCNC voor dit weekend is de Saddle Mountain campground in Carmel Valley. Deze is ideaal gelegen, een aantal mijl landinwaarts van de kust, zodat er minder kans is op mist. De voorspellingen voor dit weekend zijn gunstig (aangenaam lenteweer), maar hier aan de westkust weet ge nooit...

Carmel is een kleine 2u rijden en we arriveren om 6pm ter plaatse en kiezen een goed plaatsje uit om onze tent te placeren. Dit weekend gaan we hier met een groep van ongeveer 18 mensen zitten, maar deze avond zijn we maar met 5. De meesten zullen pas op zaterdag toekomen.


Aangezien we vanavond maar met 5 zijn, besluiten we om het meestal culinair kampeerweekend in te zetten met lekker te gaan uit eten op een terrasje bij Cafe Rustica in Carmel Valley.  Terug op de camping maken we het nog gezellig met kahlua banaan op de grill, deels om de koude te trotseren want door de vochtigheid en wind duikt het kwik toch wel bijna tot vriespunt.


Zaterdag 11 juni 2011

We verzamelen deze morgen aan het trailhead in Garrapata State park met de rest van de kampeerders voor dit weekend.

Garrapata SP is het eerste state park langs de Big Sur kust komende van het Noorden. Het is minder ontwikkeld en wordt meestal over het hoofd gezien als men Big Sur bezoekt, spijtig want het park biedt veel van de typische Big Sur natuur aan in een compact gebied. Het enige nadeel is dat Garrapata de meest mistige locatie aan de Big Sur kust is en vaak is het hier nog mistig, zelfs wanneer in de andere Big Sur parken de mist al opgeklaard is. Hoewel het ook leuk is om te klimmen door de zomermist en boven de wolken lopen, is het park veel spectaculairder als het helder weer is. Het voordeel is dan weer dat in deze tijd van het jaar de bloeiende wildflowers prachtig zijn!

Uiteindelijk zijn we met een groep van 14 om de geplande wandeling te starten. Op het programma staat een wandellus van 7 mijl. Aan het trailhead staat er dat het stuk van het trail door de Redwood grove afgesloten is wegens te gevaarlijk. We veranderen dus ons plan en beginnen met de klim naar het viewpoint op de top en plannen om dezelfde weg terug naar beneden te komen.


looptrail that offers really steep gradients, great ocean views, and a small but nice redwood grove. This loop is one of the more extreme examples of the quintessential redwood hiking experience, the descent into a redwood-filled canyon. This popular loop starts with a brutally steep climb to a dramatic coastal viewpoint (1700ft climb in 2 miles). An even steeper descent into a redwood-filled canyon follows. From the saddle, the trail makes an insanely steep descent into Soberanes Canyon - 0.3 miles with an average gradient of 14%, followed by 0.4 miles with an average gradient of 32%!

Het is echt een stevige klim, ik voel het weer wringen in mijn knie. Gelukkig is er genoeg afleiding door het wijde vergezicht en het prachig kleurenpalet van de wildflowers langs het pad.


Het is mistig, zoals te verwachten was, maar af en toe komt de zon er toch doorgebroken. De combinatie van het klimmen en de warme zonnestralen, zorgt ervoor dat we met tijd en stond halt houden om op adem te komen en laagjes kledij aan of uit te trekken. We worden beloond voor de inspanning bovenaan het Rocky ridge viewpoint met een prachtig panoramisch overzicht van de ruige kust 500m lager.


We klimmen nog even door verder naar de top, maar hier wordt het zicht van ons ontnomen door de dichte mist. Na een kleine rustpauze besluiten we om op te splitsen want blijkt dat er toch een aantal de loop willen rondmaken en het risico willen nemen op de gevaarlijke afdaling. Ik keer met de andere vrouwen via de oceaankant terug, wat al stevig genoeg is voor mijn knie, terwijl Olivier met de meer avontuurlijke jongens/mannen verder gaat.


Beneden aangekomen, wandelen we nog een stukje Soberanes canyon in om naar de cactussen te kijken die hier overal verspreid staan en komen zo de rest van de groep weer tegen en zijn we verenigd om nog het kustgedeelte te verkennen aan de overkant van hwy 1.


We wandelen nog een kleine lus aan Soberanes point (persoonlijk vind ik dit het mooiste stuk omwille van de begroeiing en kliffen en machtig zicht over de oceaan) en waaien nog even uit, voor we terug in de auto kruipen richting kampplaats.


Terug op de camping, waar ondertussen de laatste medekampeerders zijn toegekomen en zich hebben geïnstalleerd, heeft iedereen reuzehonger en beginnen we aan de tweede belangrijke activiteit van de dag...
De BCNC kampeertrips staan bekend omwille van het goede eten:

"Traditionally the quality has beaten all standards of gourmet outdoor cooking!"


en daar is ook deze trip geen uitzondering op.

We kunnen genietend lekkere tomatensoep MET balletjes (home made) opslurpen en smullen van heerlijke gegrilde scampi's op de bbq. Gevolgd door sappige steaks en bijhorende pasta salade en ronden natuurlijk af met versgemalen koffie (vanuit Belgie uiteraard) en de klassieker: Kahlua Banana.

Daarna keuvelen we nog lang voorbij bedtijd over koetjes en kalfjes totdat het te koud wordt om te blijven zitten en we moe onze tent in kruipen.

Zondag 12 juni 2011

Zoals het hoort op een zondag, slapen we lang uit, blijven lekker warm in onze slaapzak liggen want buiten is het nog redelijk koud. Het is mistiger dan de voorbije dagen en de zon komt er maar moeilijk door in de voormiddag. Vandaag staat er enkel opruimen en terug naar huis gaan op het programma.
Na een goed ontbijt met eieren en spek, rijden we rond de middag even naar Carmel River state beach. Maar het blijft winderig en koud, dus keren we wat vroeger naar huis terug (om uiteindelijk nog een hele tijd in de file te staan in Monterey door het drukke weekendverkeer).

Meer foto's in facebookalbum State parks West Coast US