zondag 12 juni 2011

BCNC campingtrip Carmel

Dit weekend gaan we mee op de BCNC Family Camping and Hiking trip, die dit jaar plaatsvindt in Carmel Valley. Het is zeker niet de eerste kampeertrip dit jaar, maar we zijn nog niet aan de kust geweest en we hebben van veel mensen gehoord dat vooral de Big Sur omgeving een mooie locatie is om het weekend door te brengen.

Vrijdag 10 juni 2011

De uitvalsbasis van BCNC voor dit weekend is de Saddle Mountain campground in Carmel Valley. Deze is ideaal gelegen, een aantal mijl landinwaarts van de kust, zodat er minder kans is op mist. De voorspellingen voor dit weekend zijn gunstig (aangenaam lenteweer), maar hier aan de westkust weet ge nooit...

Carmel is een kleine 2u rijden en we arriveren om 6pm ter plaatse en kiezen een goed plaatsje uit om onze tent te placeren. Dit weekend gaan we hier met een groep van ongeveer 18 mensen zitten, maar deze avond zijn we maar met 5. De meesten zullen pas op zaterdag toekomen.


Aangezien we vanavond maar met 5 zijn, besluiten we om het meestal culinair kampeerweekend in te zetten met lekker te gaan uit eten op een terrasje bij Cafe Rustica in Carmel Valley.  Terug op de camping maken we het nog gezellig met kahlua banaan op de grill, deels om de koude te trotseren want door de vochtigheid en wind duikt het kwik toch wel bijna tot vriespunt.


Zaterdag 11 juni 2011

We verzamelen deze morgen aan het trailhead in Garrapata State park met de rest van de kampeerders voor dit weekend.

Garrapata SP is het eerste state park langs de Big Sur kust komende van het Noorden. Het is minder ontwikkeld en wordt meestal over het hoofd gezien als men Big Sur bezoekt, spijtig want het park biedt veel van de typische Big Sur natuur aan in een compact gebied. Het enige nadeel is dat Garrapata de meest mistige locatie aan de Big Sur kust is en vaak is het hier nog mistig, zelfs wanneer in de andere Big Sur parken de mist al opgeklaard is. Hoewel het ook leuk is om te klimmen door de zomermist en boven de wolken lopen, is het park veel spectaculairder als het helder weer is. Het voordeel is dan weer dat in deze tijd van het jaar de bloeiende wildflowers prachtig zijn!

Uiteindelijk zijn we met een groep van 14 om de geplande wandeling te starten. Op het programma staat een wandellus van 7 mijl. Aan het trailhead staat er dat het stuk van het trail door de Redwood grove afgesloten is wegens te gevaarlijk. We veranderen dus ons plan en beginnen met de klim naar het viewpoint op de top en plannen om dezelfde weg terug naar beneden te komen.


looptrail that offers really steep gradients, great ocean views, and a small but nice redwood grove. This loop is one of the more extreme examples of the quintessential redwood hiking experience, the descent into a redwood-filled canyon. This popular loop starts with a brutally steep climb to a dramatic coastal viewpoint (1700ft climb in 2 miles). An even steeper descent into a redwood-filled canyon follows. From the saddle, the trail makes an insanely steep descent into Soberanes Canyon - 0.3 miles with an average gradient of 14%, followed by 0.4 miles with an average gradient of 32%!

Het is echt een stevige klim, ik voel het weer wringen in mijn knie. Gelukkig is er genoeg afleiding door het wijde vergezicht en het prachig kleurenpalet van de wildflowers langs het pad.


Het is mistig, zoals te verwachten was, maar af en toe komt de zon er toch doorgebroken. De combinatie van het klimmen en de warme zonnestralen, zorgt ervoor dat we met tijd en stond halt houden om op adem te komen en laagjes kledij aan of uit te trekken. We worden beloond voor de inspanning bovenaan het Rocky ridge viewpoint met een prachtig panoramisch overzicht van de ruige kust 500m lager.


We klimmen nog even door verder naar de top, maar hier wordt het zicht van ons ontnomen door de dichte mist. Na een kleine rustpauze besluiten we om op te splitsen want blijkt dat er toch een aantal de loop willen rondmaken en het risico willen nemen op de gevaarlijke afdaling. Ik keer met de andere vrouwen via de oceaankant terug, wat al stevig genoeg is voor mijn knie, terwijl Olivier met de meer avontuurlijke jongens/mannen verder gaat.


Beneden aangekomen, wandelen we nog een stukje Soberanes canyon in om naar de cactussen te kijken die hier overal verspreid staan en komen zo de rest van de groep weer tegen en zijn we verenigd om nog het kustgedeelte te verkennen aan de overkant van hwy 1.


We wandelen nog een kleine lus aan Soberanes point (persoonlijk vind ik dit het mooiste stuk omwille van de begroeiing en kliffen en machtig zicht over de oceaan) en waaien nog even uit, voor we terug in de auto kruipen richting kampplaats.


Terug op de camping, waar ondertussen de laatste medekampeerders zijn toegekomen en zich hebben geïnstalleerd, heeft iedereen reuzehonger en beginnen we aan de tweede belangrijke activiteit van de dag...
De BCNC kampeertrips staan bekend omwille van het goede eten:

"Traditionally the quality has beaten all standards of gourmet outdoor cooking!"


en daar is ook deze trip geen uitzondering op.

We kunnen genietend lekkere tomatensoep MET balletjes (home made) opslurpen en smullen van heerlijke gegrilde scampi's op de bbq. Gevolgd door sappige steaks en bijhorende pasta salade en ronden natuurlijk af met versgemalen koffie (vanuit Belgie uiteraard) en de klassieker: Kahlua Banana.

Daarna keuvelen we nog lang voorbij bedtijd over koetjes en kalfjes totdat het te koud wordt om te blijven zitten en we moe onze tent in kruipen.

Zondag 12 juni 2011

Zoals het hoort op een zondag, slapen we lang uit, blijven lekker warm in onze slaapzak liggen want buiten is het nog redelijk koud. Het is mistiger dan de voorbije dagen en de zon komt er maar moeilijk door in de voormiddag. Vandaag staat er enkel opruimen en terug naar huis gaan op het programma.
Na een goed ontbijt met eieren en spek, rijden we rond de middag even naar Carmel River state beach. Maar het blijft winderig en koud, dus keren we wat vroeger naar huis terug (om uiteindelijk nog een hele tijd in de file te staan in Monterey door het drukke weekendverkeer).

Meer foto's in facebookalbum State parks West Coast US

Geen opmerkingen:

Een reactie posten