zondag 5 juni 2011

John Muir NHS & Rosie the Riveter NHP

We hebben zo stilaan bijna alle NPS sites in California bezocht ten zuiden van San Francisco. In ons lijstje staan enkel nog de meer noordelijke parken alsook de Channel islands ter hoogte van de kust van Santa Barbara. Dichter bij huis (in de bayarea) zijn er nog een aantal historische sites die ook deel uitmaken van het nationale park systeem.

Vandaag beslissen we om in de auto te springen en eens te gaan zien wat deze sites voorstellen. We vertrekken rond de middag en rijden richting Martinez waar het huis van John Muir te bezichtigen valt.


Het is een gezellig oud huis waar nog veel bezittingen van John Muir tentoongesteld worden, maar veel meer is er niet te beleven. Ik ben blij dat ik mijn stempel bemachtigd heb en we spenderen 20 minuten in het huis waarbij we helemaal tot in de zolder kruipen.


De tuin rondom het huis is persoonlijk gezegd interessanter gezien de collectie van fruitbomen en andere bomen, zo heeft John Muir in zijn tuin een Sequioa geplant die traag maar gestaag de proporties van zijn broeders in de Sierra's begint in te halen. Binnen een tiental jaar hoeft men niet meer de bergen in te rijden om een giant Sequioa te zien staan :)

Na een uurtje verlaten we John muir NHS te Martinez en rijden terug naar Richmond waar zich Rosie the riveter/ WorldWar II Home front National Historic Park 

We waren eerst van plan om nog verder door te rijden naar Port Chicago, maar dit is nog steeds een militaire basis en daar geraakt niet zomaar binnen. Het blijkt zelfs dat enkel US en permanent residents binnen mogen. Gelukkig hebben ze in het John Muir visitor center een stempel van deze plaats en ookal ben ik er niet echt geweest, toch vind ik het gerechtvaardigd om deze cancellation te claimen en de stempel bij de rest van de collectie in mijn paspoort te zetten aangezien dit toch waarschijnlijk het dichtste is dat ik er ooit zal geraken.

Rosie the Riveter (Rosie de Klinkhamer) is een cultureel icoon in de Verenigde Staten, die de Amerikaanse vrouwen die in fabrieken werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog representeert.
V
elen van hen werkten in de fabrieken die munitie en oorlogsmaterieel produceerden voor WO II en ze choolde zich om in een geheel nieuwe baan ter vervanging van de mannelijke werkers die opgeroepen werden voor het leger. Rosie the Riveter wordt nu nog vaak gebruikt als symbool van het feminisme en de economische macht van vrouwen.



Rosie the riveter NHP bestaat uit een verzameling van een aantal sites in Richmond met ondere andere gebouwen alsook een park waar een standbeeld staat ter gedenking voor de vrouwen die hier werkten tijdens WO II (Rosie Memorial).


Er valt een self guided autotour te doen en aangezien dit nog een relatief nieuwe NPS site is, zijn ze nog volop bezig met aanpassingen en was het visitor center onvindbaar wegens verbouwingen.

Er is ook de mogelijkheid om de SS Red Oak Vistory, een oorlogschip uit WO II te bezoeken dat ingericht is als museum. Helaas hebben wij de pech dat de toegang tot de museumboot al op zondag sluit om 2u en wij komen daar natuurlijk toe om 1 na 2...

We komen dus van een kale reis terug en zonder stempel en bezoek aan het museum, rijden we terug naar downtown San Francisco. We hadden niet verwacht dat er zo weinig te doen zou zijn in deze kleine historische sites en zijn dus vroeger dan verwacht op de terugweg naar huis. We besluiten om dan nog maar wat te shoppen nu we toch in San Francisco zijn.

We komen terecht op Ghirardelli square waar we even binnenspringen in de plaatselijke ijscreme/chocolade winkel waar er een kleine display te zien is over hoe ze juist chocolade maken.


Van al die gesmolten chocolade te zien, krijg ik natuurlijk water in de mond en dus doe ik me tegoed aan de proevertjes die ze aan de ingang uitdelen. (voor de toeristen en chocoladeliefhebbers onder ons, is het wel eens interessant om aan Ghirardelli te stoppen, maar verder valt er daar niet veel te beleven).

Er rest ons na vandaag nog maar 2 plaatsen in de bay-area van het NPS systeem om te bezoeken voordat ik kan claimen dat ik alle sites in California heb gezien, al bij al nog een goede invulling van een zondagmiddag...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten