zaterdag 5 mei 2012

Cinco de Mayo on Mount Diablo

Vandaag ondernemen we een tweede poging om het Tao house te bezoeken op de Eugene O'Neill National historic site gelegen in de San Ramon valley.

We rijden terug naar het centrum van Danville om daar de shuttle bus te nemen naar de site. We hebben geleerd van de vorige keer, dat de site enkel te bezoeken is via de shuttleservice en dat het geen zin heeft om tot daar te rijden.


In het centrum is er een leuke farmer's market aan de gang en aan het oude station staat er een postkoets van Wells Fargo waar we even inkruipen in afwachting van de bus.



De Eugene O'Neill National Historic Site conserveert het Tao House, de woonplaats van Eugene O'Neill, een Amerikaanse toneelschrijver en de enige Amerikaan die een Nobelprijs heeft gewonnen in de Literatuur alsook een aantal Pulitzer Prizes.


Het Tao House is een redelijk basic huis, met een prachtig zicht op Mt. Diablo en de Danville hills. De locatie op zich is al de moeite en in je kan hier op het domein ook mooie wandelingen maken.


Het huis zelf is aziatisch geinspireerd en helemaal volgens het Feng Shui concept ingericht.
De zwarte toegangs deur en het zigzag padje moeten ervoor zorgen dat boze geesten buiten blijven...
“According to feng shui, evil spirits travel in straight lines, the zigzag pattern would ward them off.” 

Binnenin wouden ze een combinatie creƫren van primitief Spaanse stijl met wat Chinese toetsen zodat ze al hun spullen vanop hun reizen naar China konden passen in het interieur. Op zich vind ik het maar een heel donker huis en erg onaangenaam, blijkt dat de vrouw van Eugene te gevoelige ogen had voor het felle zonlicht hier in California en dat ze daarom speciaal donkere plafonds en kleine ramen hadden gemaakt. Het ligt dus niet aan mij, het is de bedoeling om donker en kil te zijn...

Maar er zijn wel een paar interessantere plaatsen en objecten in het huis. Zo staat er een elektrische piano (als in de salons, de voorloper van de jukebox) in de ontbijtruimte die ze toepasselijk "Rosie" hebben genoemd. Dan is er ook nog de master study die helemaal anders ingericht is in een boot thema, de kajuit van een kapitein, en dit is de plaats waar Eugene O'Neill het meest tijd doorbracht en waar hij zijn beste en meest bekende werken heeft geschreven waarvoor hij ook de pulitzer price heeft gekregen.


Verder is er beneden een klein expositie opgesteld waar je onderandere zijn nobelprijs diploma en medaille kan bewonderen... op zich een serieus piece of art en wanneer krijg je nog eens de kans om van dichtbij een nobelprijs te bewonderen?!


Nadat we heel het Tao House hebben bekeken, nemen we de shuttle terug naar Danville en eten een late brunch op een terrasje.

Daarna rijden we naar de top van Mount Diablo, 3,864 ft (1,178 m). Vanuit het huis van O'Neill hadden we al een mooi zicht en nu dat we zo dichtbij zijn, moeten we toch eens tot boven gaan. We rijden via de south gate het Mount Diablo state park in.


En rijden zo helemaal tot boven, inderdaad, van een stevige beklimming is er geen sprake aangezien je met de auto tot aan de top kan geraken waar het observatorium ligt. Onderweg zien we wel menig wielertoerist (terrorist) afzien...


Mount Diablo wordt in de wielerwereld wel eens de 'Mont Ventoux van California' genoemd en het is heel populair om met de fiets tot aan het observatorium boven te rijden (een klim van 3,249 feet (990.3 m) in 10.8 miles (17.4km)). Dit staat ook nog op ons To-Do lijstje, maar vandaag zijn we lui en rijden met de auto tot boven en krijgen een mooi 360 zicht.


Mount Diablo is een van de 3 hoogste pieken in de bay area samen met Mt. Tamalpais waar we vorig jaar al naar boven gingen en Mt. Hamilton in de south bay. Vanop de top heb je een van de wijdste vergezichten in het Westen van de US. Ookal is het niet de hoogste berg, maar vanuit de bay en de central valley wordt deze top vaak gebruikt als herkenningspunt omdat de berg zo goed zichtbaar is.

Men beweert dat men van hieruit half dome in Yosemite kan zien liggen. maar vandaag is het daarvoor iets te hazy.
The View From the Top — Many visitors to Mount Diablo head straight for the summit to enjoy the famous view. Summer days are sometimes hazy, and the best viewing is often on the day after a winterstorm. Then, you can look to the west, beyond the Golden Gate Bridge, to the Farallon Islands; southeast to the James Lick Observatory on Mount Hamilton at 4,213 ft elevation; south to Mount Loma Prieta in the Santa Cruz Mountains at 3,791 ft elevation; north to Mount Saint Helena in the Coast Range at 4,344 ft, and still farther north to Mount Lassen in the Cascades at 10,466 ft. North and east of Mount Diablo, the San Joaquin and Sacramento Rivers meet to form the twisting waterways of the Delta. To the east beyond California’s great Central Valley, the crest of the Sierra Nevada seems to float in space. With binoculars, you may even be able to pick out Half Dome in Yosemite National Park.
Het grappige van Mt Diablo is dat de top verwerkt is in het gebouw, dus we wandelen bijna zonder het beseffen over de top, nog een geluk dat we de gewoonte hebben om alle bordjes te lezen :)


Op de top zitten er redelijk wat Mexicaanse jongeren die blijkbaar cinco de Mayo hier 'vieren'. Wanneer we thuis komen, beseffen we pas waarom iedereen daar bleef zitten met een biertje in de hand... deze keer was het niet om de zonsondergang te aanschouwen, maar wel om eens van dichtbij op hun nationale feestdag een 'Super moon' te kunnen zien!


Wat is een Super moon oftewel supermaan?? Wel... a "supermoon," is the closest and therefore the biggest and brightest full moon of the year. Alweer een astronomisch fenomeen dat mooie beelden oplevert...

Voor meer beelden en verslaggeving, lees dit artikel: USA Today - Supermoon brightens the night sky


Maar de supermaan dit jaar is nog maar de eerste in een reeks van exciting astronomie events aan de Westkust... Zo is er deze maand ook nog een annular solar eclipse, een zonsverduistering waarbij je een ring van vuur kan zien, aangezien het geen volledige zonsverduistering is zal de corona niet te zien zijn en is er ook nog de transit van Venus.

Voor meer info over zonsverduistering en andere astronomische fenomenen check je best de specifieke eclipse website van NASA.