donderdag 17 mei 2012

Solar Eclipse roadtrip part 1: driving all the way to Utah!

Woensdag 16 may 2012:  Palo Alto to Barstow

We besluiten last minute dat we de annular eclipse willen meemaken op een mooie locatie, namelijk Bryce point in Bryce Canyon National Park. Olivier is nog niet in dit park geweest, dus we slagen 2 vliegen in een klap en springen woensdagavond laat, na snel al ons kampeergerief bijeen geraapt te hebben in de auto en rijden richting Utah...

Op die paar uur tijd, geraken we nog in Barstow waar we een motel nemen om de volgende morgen uitgerust verder te kunnen rijden.

Donderdag 17 may 2012: Mojave NPRES to Bryce Canyon NP

Nu dat we toch vlakbij Barstow zijn, stoppen we aan het Mojave River valley museum om een paar stempels voor mijn collectie te vinden, maar het is helaas nog gesloten zo vroeg in de ochtend.


We rijden een kleine ommetoer door Mojave National preserve, maar hebben pech want het Kelso VC is ook al afgesloten omwille van een elektriciteitspanne en zelfs een plaspauze was niet mogelijk.

Dus rijden we verder naar Las Vegas. We waren eerst van plan om nog een detour te maken via Red Rock canyon, maar we moeten redelijk wat mijlen afleggen eer we op de eindbestemming zijn, dus bollen we verder op de I-15 naar Utah.


Op de staatsgrens stoppen we eindelijk voor die gewenste pauze aan het Nevada Welcome Center in Mesquite langs de I-15. Het is al 2pm en bij het oversteken van de stateline van Arizona naar Utah , verliezen we eensklaps een extra uur (mountain time) dus we belanden rond 3pm in St. George waar we een laat middagmaal verorberen.


We houden kort halt aan het Zion -Kolob Canyons VC, maar er valt hier niks te doen binnen onze beperkte tijdslimiet, dus we zullen hier nog eens moeten terug komen als we een minder verre bestemming als doel hebben, want het is zeker de moeite waard om eens de scenic drive te doen of te komen backpacken.

We blijven de I-15 volgen naar het noorden tot we in Cedar City arriveren, waar we even rond rijden op zoek naar het Cedar Breaks Headquarters om uit te vissen of we al via het Cedar Breaks national monument kunnen doorsteken naar Bryce Canyon. Voor ons vertrek hadden we nog snel de website geraadpleegd, maar daar stond vermeld dat het nog steeds gesloten is. Onze vreugde is dus groot als we te horen krijgen dat het juist de dag ervoor open is gegaan!!

We rijden omhoog naar het Brian Head skiresort en Cedar breaks NM, het kleine broertje van Bryce canyon. Ook al is het een van de kleinere parken, toch is het zeker de moeite waard om te passeren want het heeft majestueuze vergezichten en we zijn blij dat we de kans hebben om langs hier te passeren. We stoppen snel aan alle viewpoints om de vergezichten te bewonderen en duiken snel terug de auto in want hier op 10.000ft staat er toch maar een fris windje.




Ondertussen met al dit sightseeing is het al na zessen en onze eindbestemming ligt nog een uurtje rijden van hier, dus we zetten nog even door... bewonderen op de weg nog de Red canyon op de scenic byway en om 7.30pm komen we toe aan Bryce Canyon.


We zijn verbaasd over de menigte die rondhangt bij het visitor center, wat blijkt...het is astronomie weekend! Doordat we zo last minute beslist hadden om hier naar de 'ring of fire' te komen kijken, waren we niet op de hoogte dat het ook nog eens Annual Astronomy Festival is, een heel populair event. Normaal wordt dit weekend in juni georganiseerd, maar speciaal voor de verduistering hebben ze het opgeschoven naar dit weekend. YEAH.

Dat brengt natuurlijk zijn voordelen en nadelen mee, het is bijzonder druk waardoor de kampeerplaatsen al lang vol zitten en aangezien we vandaag een slordige 450 mijl in een dag hebben afgehaspeld,+-7u in de auto hebben gezeten, hebben we geen zin om nog op zoek te gaan naar een camping in de buurt, dus nemen we maar een kamer in de Rudy Inn (die bijzonder genoeg, jaja, nog kamers vrij hebben).

Oorspronkelijk waren we van plan om te kamperen en de volgende paar dagen het under the rim trail af te wandelen. Maar we vinden het zeker niet erg om nog een verkwikkende douche te kunnen pakken alvorens een paar dagen te backpacken en een goede nachtrust te hebben in een zacht bed.


Nadat we wat opgefrist zijn, haasten we ons naar het visitor center om ons backcountry permit en de bearbox op te pikken zodat we morgen direct van start kunnen gaan. Nadat alle praktische zaken geregeld zijn en we ons genoeg hebben geïnformeerd over het trail en de activiteiten rondom de zonsverduistering, gaan we nog naar Bryce Point, zodat Olivier een eerste blik op het amfitheater kan werpen en pikken we nog de zonsondergang mee.