zondag 20 mei 2012

solar eclipse roadtrip part 2: backpacking Under the rim trail - Bryce Canyon

Vrijdag 18 mei 2012

Vandaag starten we aan onze multiday backpacking trip. We gaan het Under the Rim-trail afwandelen van Rainbow Point tot Bryce Point. 
's morgens nemen we de shuttle bus naar Rainbow point.


Het Under-the-Rim Trail is ongeveer 22.9 mijl (36.9 km) lang, one way.


Wij hebben ervoor gekozen om het van Rainbow point naar Bryce Point af te leggen om op zondag, de dag van de zonsverduistering toe te komen aan het beste viewpoint.

Als 23 mijl iets teveel van het goede is, kan je altijd korte stukken doen en terug naar de weg geraken met 3 verbindingspaden ter hoogte van de Swamp Canyon, Whiteman Bench en Agua Canyon trailheads.


Eerste dag van Rainbow point naar Swamp Canyon

We plannen om ongeveer 10 mijl per dag te wandelen. Ik alleen met Olivier, dat gaat vuurwerk geven, maar achteraf bekeken, viel dat nog goed mee! Enkel af en toe wat spanning om water te vinden. Geen evidentie in dit droge landschap.

Onder de rim is het heel warm, 27 graden, maar het is nog maar mei, dus het weer kan plots omslagen en het kan zelfs nog sneeuwen. Gelukkig hebben we ons goed voorbereid en hebben we genoeg laagjes mee. We hebben ook lekker eten mee, spaghetti MET zelfgemaakte saus, rijst met kip en fruit jaja zelfs choco hebben we in de bearbox gestoken.


We zouden normaal volgens onze permit bij Natural Bridge kamperen (8 mijl, opgelegd door mij na onze zware trektocht in Hetch Hetchy), maar het ging zo vlot en vooral bergaf in het begin dat we besloten nog even verder te gaan. We vinden een hele geschikte campsite met een mooie zicht over de canyon en slaan hier ons tentje op.


Swamp Canyon Camp Site
This site is 1.0 mile (1.6 km) from the Whiteman Bench parking lot, down the Whiteman Connecting Trail. It is just to the north of the junction of the Whiteman Connector and the Under-the-Rim Trail. There are three large Juniper trees, some small White Firs and some Ponderosa Pines at the site. There is no water. The best view in the backcountry is only .15 miles (.24 km) north of this site. The view over Mud Canyon is amazing. Datum WGS 84, 37 33 41.0 N, 112 13 48.3 W Altitude 8168 feet (2490 m).
afgelegde afstand dag 1:



zaterdag 19 mei 2012

tweede dag van Swamp Canyon naar Yellow Creek.

Oorspronkelijk zouden we weer rond de 8 mijl (12.8km) afleggen, maar het gaat nog steeds even vlot vandaag. We genieten van de uitzichten en de eenzaamheid, komen maar een handvol mensen tegen op het hele trail.
Onze watervoorraad slinkt snel met dit warme weer, en we moeten op de middag op zoek naar de enige natuurlijke bron op het trail aan Sheep creek. Gelukkig vinden we na een mijl wandelen op het zijpad een stroompje waar we onze camelbacks kunnen vullen met onze waterfilterpomp. Juist op tijd want nu begint het trail terug te stijgen en kunnen we die liters water wel gebruiken.

Maar we krijgen ook verfrissing als er plots een regenbui met smeltende sneeuw passeert. Na 10min is het terug opgeklaard en lopen we terug in T-shirt rond. We avanceren dus weer goed en besluiten om weer 3 mijl verder te hiken tot aan de right fork van yellow creek waar we een hele goede kampplaats vinden, aan een bocht in het enige stroompje onder de rim, met genoeg beschutting van de bomen. Zo moeten we de volgende dag enkel nog de grote klim terug naar boven naar Bryce point afleggen.


Right Fork Yellow Creek Camp Site
This site is a sheltered, peaceful spot next to a gurgling stream. There is a large Ponderosa Pine on the site, many Juniper trees, along with Gambel Oak and Greenleaf Manzanita. It is 3.0 miles (4.8 km) from the Bryce Point parking lot and 1300 feet (396 m) lower. The hike down has grand views, incredible geologic features and a wide variety of vegetation. The Hat Shop has unusual hoodoos with large cap rocks. There are Bristlecone Pines on the ridge on the way down from Bryce Point and cacti along the trail at the lower elevations near the campsite. A wide variety of wildflowers can be seen along the trail in the spring and summer.Datum WGS 84, 37 35 16.5 N, 112 08 51.7 W. Altitude 6980 feet (2128 m).
afgelegde afstand dag 2 en dag 3:



zondag 20 mei 2012

Vandaag moeten we enkel nog de resterende 3 mijl via de 'hat shop' afleggen, echter nog een stevige klim. We kunnen eerst nog wat uitslapen, maar zorgen ervoor dat we toch voor het warmste van de dag toekomen boven aan Bryce point.  Na onze 'victory-fotos' springen we op de shuttle naar het dorp om een douche te nemen in het hotel en een verdiend stuk pizza naar binnen te spelen.


Daarna keren we terug naar het park om een ideale plaats in te palmen voor het schouwspel (Solar Eclipse 20 may 2012). We pikken eerst nog de eclipse brilletjes op aan het VC (en zetten nog eens een stempel in ons parkpaspoort met deze speciale datum) en installeren ons aan Bryce point.  Het wachten op de zonsverduistering gaat snel voorbij want we hebben plezier met het poseren met de sexy brilletjes en het aanschouwen van de vele mensen met geknutselde constructies om foto's te kunnen trekken.


En als 'le moment supreme' is aangebroken, kijken we met grote (beschermde) ogen naar de zonsverduistering en krijgen de fameuze 'ring of fire' te zien. Ik slaag er zelfs in om met mijn basic point and shoot camera een paar mooie foto's te trekken, zoals deze:


Meer details over dit natuurfenomeen : NASA - annular solar eclipse 2012


Na 3 dagen backpacken zonder ruzie :), hebben we wel een goede maaltijd verdiend, dus gaan we eens goed eten in de Bryce lodge. We moeten helaas lang wachten voor de shuttle bus want we waren nu eenmaal niet de enigen die het lumineuze idee hadden gehad om hier naar de zonsverduistering te komen kijken. We staan in een lange rij zoals in de pretparken aan te schuiven om een bus te kunnen pakken en het begint toch wel stilaan koud te worden.

Gelukkig serveren ze in de Bryce lodge nog redelijk laat eten en kunnen we ons daar wat opwarmen. Nadat we voldaan zijn en op weg naar het hotel zijn, zien we dat er op de parking heel veel telescopen staan om te stargazen.


We duffelen ons goed in, trekken onze muts over onze oren en vechten tegen de slaap om toch nog een glimps op te vangen van Venus, Mars en andere galaxies. We krijgen zelfs een hele goede laser talk over de sterren van een van de rangers.


Tegen 10pm, nemen we een van de laatste shuttlebussen terug naar de Rudy Inn waar we nog een nacht hebben geboekt om te bekomen van ons backpack avontuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten