vrijdag 7 mei 2010

DMV part 3 en andere papieren

Eindelijk gaan we voor ons rijbewijs, normaal gezien zou ge 10 dagen na aankomst in California al eentje moeten aanschaffen maar wij hebben die 10 dagen wat ruimer opgevat. We zagen er tegenop om onze tijd te verdoen in de DMV, maar we willen toch geen problemen krijgen met de politie.
In principe moet ge een Californisch rijbewijs hebben als ge een officiële resident zijt en belastingen betaald. Eigenlijk kunt ge dus zeggen dat wij nog geen echte residenten zijn (betalen nog geen belastingen en zijn eigenlijk nog in België "woonachtig") en aangezien ge als toerist met uw Belgisch rijbewijs moogt rondrijden voor een periode van 3 maanden, hebben we dus wat langer gewacht maar die periode is dus nu ook voorbij en van uitstel komt toch alleen maar afstel.


Dus eerst maar eens het boekje dat we van Catherine hebben gekregen goed doorlezen en dan richting DMV voor de theoretische written test te gaan afleggen. Ookal zijn we hier al rond 9am toch moeten we 3u aanschuiven, eerst nummertje krijgen en formulieren invullen, dan een dik uur wachten en alles laten registeren en kopiëren van rijbewijs tot paspoort. De dame aan de balie bekijkt me raar aan als ze de expire date van mijn rijbewijs vraagt en ik hierop "Never" antwoord :), vervolgens een heel simpel oogtest en alvast op voorhand betalen.

Dan in de volgende rij aanschuiven om foto, vingerafdruk en handtekening te laten registreren om vervolgens  ons examenformulier met multiple choice vragen te krijgen en ons zoals bij echte verkiezingen naar kotjes te begeven met een potlood. (misschien handig om al geoefend te zijn voor 13juni).
Na 5 à 10 min is alles ingevuld en moeten we weer in een volgende rij aanschuiven om te laten corrigeren.
De test is heel gemakkelijk , het zijn multiple choice vragen waar er soms rare tussen staan zoals mag men een hond in de bak van een pick-uptruck hebben zitten en wat de straf is voor het wegrijden van een politiecontrole.  We moesten zelfs zolang aanschuiven om de test te laten verbeteren dat we de test 3x konden overlopen als we wouden, Olivier is een beetje nerveus en begint sommige antwoorden te vragen en aan zichzelf te twijfelen, iedereen staat daar te babbelen en ze verstaan toch geen Nederlands :) dus zetten we nog even de puntje op de i.


Nu ja , de test is ook gemaakt zodat 16 jarigen ook erdoor geraken, ge moogt bovendien op 36 vragen 6 fouten hebben , dat is wat anders dan in België waar ze nu aan 80 vragen zitten (denk ik, ik heb er maar 40 moeten doen).

Het nadeel is dan ook nog eens dat voor het drukste loket er maar 1 persoon aanwezig is om zowel de rij voor de registratie van foto enz te doen als voor de corrections... Heel efficiënt noemen ze dat.
Ik heb nog geluk dat ik bij een vriendelijke dame terecht komt die in een mum van tijd mijn examen verbeterd (geen verrassing hier: 0 fouten!) en een grote P van pass erop zet, nog even mijn Belgisch rijbewijs controleert en mij direct een afspraak geeft voor mijn driving test.
Olivier heeft minder geluk, hij stond 3 mensen achter mij in de rij en ondertussen heeft de vriendelijke dame haar lunchpauze gepakt en is er een norse madam komen zitten. Het verbeteren valt nog mee en ondanks het twijfelen heeft ook hij 0 fouten, maar dan begint ze plots een probleem te maken van Olivier zijn belgisch rijbewijs en beweert dat we plots een internationaal rijbewijs nodig hebben voor de driving test.
Toch bizar omdat ze zowel bij de registratie als bij mijn afspraak er niks van zeiden. Olivier maakt haar dan maar wijs dat ons Belgisch roos papiertje een internationale versie is en met veel tegenzin geeft ze hem toch uiteindelijk zijn voorlopig rijbewijs, maar achter een afspraak voor driving test kan hij fluiten , moet ge maar online doen of voor terugbellen. Na een ganse voormiddag te vertoeven bij de DMV hebben we eindelijk een "half" echt Californisch rijbewijs.

Eenmaal thuisgekomen checken we de website om een afspraak te maken , maar blijkt dat we als foreigners geen online afspraak kunnen krijgen... Dus volgende keer als ik naar DMV moet zal ik maar een nieuwe afspraak regelen voor Olivier. Nu we toch aan het surfen zijn op de website van DMV checken we ook even of die norse madam gelijk had en blijkt dat een internationaal rijbewijs niet aanvaard wordt !! 

Voor diegenen die zich afvragen of ze nu wel of niet een internationaal rijbewijs nodig hebben: NEEN, dit is weggegooid geld want men aanvaardt dat niet eens en als ge toch een rijbewijs moet tonen dan is het uw origineel Belgisch rijbewijs (toch voor diegene die hun rijbewijs behaald hebben na 1991 aangezien dat het Europese model is en er daar in het Engels driver license op staat).


Nu we toch over rijbewijzen en paspoorten bezig zijn:

We hebben ons zowel een jaarpas als een passport aangeschaft voor de nationale parken.

Met de jaarpas kunt ge met 1 auto en 4 personen gratis naar binnen in ieder park of monument dat wordt beheerd door de national park service. Een interessante deal aangezien deze jaarpas $80 kost en een inkom van een park al snel $25 bedraagt. Tijdens onze roadtrip halen we zonder probleem deze kost er terug uit. Een aanrader voor iedereen die naar de West-kust komt en van plan is om een aantal parken te doen.

Het "Passport to you National Parks" is een soort reispaspoort waar ge cancellation stempels in kunt verzamelen van de plaatsen waar ge al zijt geweest. Een leuke bezigheid en mooi souvenir voor later...


Toch een klein puntje van kritiek: het boekje is ingedeeld in regio's en blijkbaar is California, Arizona en Nevada één grote regio en zijn er maar een aantal bladzijden voorzien voor al de mogelijke stempels terwijl er toch een hoop parken in de omgeving zijn. En zoals hier in San Francisco zijn er al 10 verschillende stempels te verzamelen in enkel de Golden Gate NRA alleen, dus de voorziene plaats voor de groene stempels staat al vol. Ik vind dat ze een soort aanvulling zouden moeten maken die ge erbij kunt steken...

Hieronder een aantal van mijn reeds verzamelde stempels:

1 opmerking:

  1. Net terug van onze road trip van LA naar Seattle en heb ook een paar stempeltjes verzameld van national parks. Goeie deal, die pass! Volgende week terug, maar dan oostkust.

    BeantwoordenVerwijderen