donderdag 20 januari 2011

mountain lion op de campus

Als aardbevingen ons nog niet genoeg doen schrikken, dan is er wel een of ander beestje!

In de zomer zijn er de ratelslangen, in de herfst de tarantula's en nu blijkbaar ook de mountain lions beter gekend als puma's.(cougar of panther).

Het was mij al bekend dat de Stanford dishwalk los door mountain lion habitat gaat, maar dat ze in de buurt van Lake Lagunita ook al rondhangen is al minder rustgevend. (zie onderstaand persbericht). Zeker niet aangezien ik daar gisteren in het donker met mijn fietsje nog ben gepasseerd toen ik terugkwam van het international center dat daar in de buurt ligt...

Mountain lions komen veel in de bay area voor, vooral in de omliggende heuvels. Ongeveer de helft van Californië is prime mountain lion gebied. Dit feit is een verrassing voor vele bewoners en bezoekers. Af en toe is er eens een incident als ze zich in de bewoonde wereld wagen. In Berkeley hebben ze er nog meer last van dan hier op Stanford. Daar zijn "naar het schijnt" al mensen aangevallen op campus.


Zelf heb ik enkel nog maar één mountain lion gezien...  in de San Diego zoo.
Ondanks het feit dat het hele mooie dieren zijn, wil je niet oog in oog staan met eentje. Het zijn de gevaarlijkste dieren die wij hier in het wild hebben rondlopen. Ze zijn gevaarlijker dan de beren en ratelslangen die wij hier hebben. Normaal zie je ook geen bergleeuw, ook al zien ze jou wel. Ze houden zich vaak goed verborgen in de struiken. Mocht je er een zien, dan is het vaak te laat. Als ze zich laten zien, hebben ze vaak al een aanval op je ingezet en dit betekent maar een ding: een aanval overleef je niet.

'Mountain lion tracks spotted on west campus'
Tuesday, January 18th, 2011


Evidence has been found that a mountain lion was present over the weekend in an area near the Golf Driving Range, Junipero Serra Boulevard and Campus Drive West. Fresh tracks have been seen on dirt trails leading to Lake Lagunita, on the campus side of Junipero Serra.
The foothills and open spaces in and around the campus are known mountain lion habitat.  Members of the campus community are reminded to be alert to their surroundings, particularly when walking or jogging on trails in the early morning or early evening hours.


On Wednesday, January 5, 2011 at approximately 8:22 a.m., a mountain lion was sighted walking away from a building at the Lawrence Berkeley Laboratory.  In recent months several sightings of mountain lions have occurred in the hills above the Berkeley campus and carcasses of animals suspected to have been attacked by mountain lions have also been discovered.


Een aantal weetjes over mountain lions:

De bergleeuw, ook wel bekend als cougar, panter of poema, is beige gekleurd met zwarte getipte oren en staart.Ookal is hij kleiner dan de jaguar, toch is hij een van de grootste katten in Noord-Amerika. Volwassen mannetjes kunnen 2,7m groot worden, van de neus tot het einde van de staart, en in het algemeen wegen ze tussen de 60 en 70kg. Volwassen vrouwtjes kunnen 2,3m lang worden en wegen tussen de 30 en 40kg. De jongen zijn bedekt met zwartbruine vlekken en hebben donkere ringen rond hun staart. Die markeringen vervagen als ze volwassen worden.


Bergleeuwen zijn zeer krachtig en jagen op grote dieren, zoals herten, bighornschapen en wapitis. Ze kunnen echter ook overleven met een dieet van kleine dieren. Meestal jagen ze in hun eentje 's nachts en verkiezen om hun prooi in een hinderlaag, vaak langs achteren aan te vallen. Ze doden hun prooi met een krachtige beet onderaan de schedel zodat de nek breekt. Doordat ze doorgaans eenzaam, geheimzinnig en onopvallend van aard zijn, is het mogelijk voor mensen om in bergleeuwgebied te wonen zonder ooit een bergleeuw te zien.

Bergleeuwen komen voor in de verschillende habitattypes in Californië, van woestijnen tot de vochtig beboste kustgebergtes, van de zeespiegel tot 10.000 voet hoogte. Maar ze zijn over het algemeen het meest overvloedig aanwezig in gebieden met veel herten. Een volwassen mannetjes territorium beslaagt vaak meer dan 260 km2. Vrouwtjes gebruiken over het algemeen kleinere gebieden, ongeveer 50 tot 150 km2. Aan de westelijke kant van de Sierra Nevada, waar de concurrentie voor een habitat groot is, kunnen er tien bergleeuwen in hetzelfde 260km2 gebied leven. In Californië zijn de bergleeuwen in aantal toegenomen. In 1920 waren er ongeveer 600, in 1970 2000 en vandaag zijn er naar schatting tussen de 4,000-6,000.


Wat moet je doen als je een bergleeuw tegenkomt?

- Niet ernaartoe gaan! De meeste poema's zullen proberen om een confrontatie te vermijden. Geef ze de ruimte om te ontsnappen .
- Loop niet weg van of keer je rug niet naar een leeuw toe: Hardlopen kan een poema's instinct om te jagen stimuleren. Blijf staan en maak oogcontact.
- Niet op je hurken gaan zitten of voorover buigen. Uit onderzoek blijkt dat een mens die rechtopstaat niet de juiste overeenkomsten heeft om als een prooi bestempeld te worden. Aan de andere kant, een persoon gehurkt of voorover gebukt lijkt veel op een vierpotige prooidier. Als je in bergleeuwgebied bent, vermijd hurken, knielen of bukken, zelfs voor het oppakken van je kinderen....
- oe er alles aan om groter lijken: hef je armen op,open je jas en neem kleine kinderen in je armen. Gooi stenen, takken, of eender wat je kunt bereiken zonder te hurken of je rug toe te keren. Het idee is om de bergleeuw ervan te overtuigen dat je geen prooi bent en dat je een gevaar voor hem kan zijn.
- Vecht terug als je wordt aangevallen: Gebruik alles wat kan helpen: stenen, stokken, petten, jassen, tuingereedschap en je blote handen. Aangezien een bergleeuw meestal probeert te bijten naar het hoofd of de nek, probeer recht te blijven staan met je gezicht naar het aanvallend dier gericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten