zondag 17 juli 2011

Camping Yosemite part 2: Glacier point road

Zondag 17 juli 2011

's Morgens worden we wakker in onze tent en is het ijskoud! De Tuolumne Meadows campground ligt op 8,600 ft (2,600 m) hoogte, maar we hadden niet gedacht van vries temperaturen te hebben in juli! Er ligt zelfs een laagje ijs op de auto. We trekken snel al onze kleren aan die we bij hebben en ik ben blij dat ik eraan gedacht heb om muts en handschoenen mee te brengen.

We haasten ons naar het visitor center om lekker op te warmen en ondertussen info te verkrijgen over wandelmogelijkheden rondom Tuolumne meadows. Al snel blijkt dat de meeste trails nog grotendeels met sneeuw bedekt zijn en wij hebben nu niet bepaald goede orientatie skills in dat wit sneeuwlandschap. We beslissen dan maar om onze focus naar de andere kant van het park te verleggen en rijden helemaal naar Glacier point road. Olivier is hier nog niet geweest en persoonlijk vind ik dat ge hier de beste zichten op de vallei en vele features van het park hebt en hier zijn we zeker dat alle sneeuw weggesmolten is.

We rijden tot aan de Sentinel Dome trailhead. Hier vertrekken er meerdere trails naar onder andere Taft point en Sentinel Dome. Aangezien we nog wel zin hebben om een heel stuk te wandelen besluiten we van er een aaneengesloten lus van te maken via het pohono trail gecombineerd met een kleine omweg naar Glacier point.


Olivier is nog niet tot aan Glacier point geweest en aan het aantal auto's te zien die verder doorrijden, belooft het daar aangenaam druk te zijn op de parking en lijkt het handiger om te voet tot daar te gaan. Zo plannen we toch nog een stevige wandeling van 8 mijl om een halve dag te vullen.

Taft point / sentinel Dome loop
Hiking loop (7-8 miles) from Sentinel Dome trailhead @glacier point road. First go down to the fissures and Profile cliff at Taft Point, then head back via Pohonotrail to Glacier point. On the way back, climb to the top of Sentinel Dome and go back down to trailhead. Stunning views and fisheye panoramas of Yosemite Valley."beste sightseeing trail in Yosemite"
De twee wandelingen op zich, Sentinel Dome hike en Taft point hike, zijn korte dagwandelingen. Beiden zijn geschikt voor het ganse gezin, jong en oud, in goede of minder goede conditie, ideaal om een eerste indruk te krijgen van Yosemite met al zijn bezienswaardigheden. Wie een zwaardere uitdaging wilt, kan gewoon deze twee wandelingen combineren of nog een langer stuk van het pohono trail volgen.

De wandeling naar Taft Point is mooi, maar het laatste stuk is wel een beetje angstaanjagend voor diegenen onder ons met hoogtevrees. Langs de scheuren in de klif kan je loodrecht 3000 ft naar beneden kijken tot op de bodem van de vallei, wat enige duizeligheid kan veroorzaken. Het uitkijkpunt op Profile cliff is verbluffend en er is gelukkig een vangrail, zodat je zonder teveel risico's te nemen toch zo dicht mogelijk bij de rand kunt staan. Van hieruit heb je een goed zicht op El capitan en het begin van de vallei.


Vanaf Taft point volgen we het Pohono trail richting Glacier point. Onderweg worden we getrakteerd op mooie zichten op Yosemite falls aan de overkant van de vallei en wanneer we aan de voet van Sentinel dome de bocht omgaan, zien we vlak voor ons Half Dome opdoemen.


Het trail loopt vervolgens naar beneden helemaal tot aan Glacier point, waar het, zoals voorspeld, pokkedruk is. Na 5 mijl op de teller, laten we onze voeten even stoom aflaten terwijl we van het zicht op overhanging rock, Yosemite falls, Half Dome, Vernal en Nevada falls vanaf Glacier point genieten.



Daarna klimmen we terug naar de splitsing aan de voet van Sentinel Dome, om vervolgens tot op de top te gaan voor een nog beter zicht om dan terug naar de auto te keren.


De Sentinel Dome hike (vertrekkend van trailhead) is mogelijks de gemakkelijkste wandeling in heel Yosemite met het meest ongelooflijke uitzicht! Natuurlijk is Half Dome hoger en heeft men een beter uitkijkpunt, maar waarom zou men 14 mijl wandelen als 2 mijl voldoende is om een gelijkwaardig en even prachtig uitzicht te krijgen?


Sentinel Dome is een mini-Half Dome zonder kabels, waar geen vergunningen nodig zijn. het 1,1 mijl lange trail is eenvoudig en klimt geleidelijk. Zodra men aan de voet van Sentinel Dome komt, is het een korte klim naar de top. Eenmaal boven aan de top, wordt ge direct overweldigd met een ongelooflijk 360 graden panoramisch uitzicht over de hele vallei en de omliggende herkenbare bezienswaardigheden. Cathedral Rocks, El Capitan, Yosemite Falls, Clouds Rest, Half Dome, Nevada Falls en Vernal Falls kan men allemaal van hieruit waarnemen. Het zicht is zelfs beter dan Glacier point en veel minder druk. In een oogopslag ziet men alles van in de vallei en zelfs in de verte kan men Mount Hoffman, Vogelzang, Mount Clark, Red peak, Echo peaks, Tenaya peak, Mount Lyel, Mount Flores, Banner, Ritter... Met andere woorden de hele high country overzien. Waar anders kunt ge een vista zien zoals deze? Je kan hier zonder problemen uren doorbrengen, genietend van het weidse zicht. Dit is zeker een aanrader!


Na 4u45 hiken met sightseeing, staan we tevreden terug aan de auto. Onze keuze om naar hier te komen, loonde zeker de moeite en het was een perfecte invulling van de zondagnamiddag. We hebben dit weekend onze nieuwe aangeschafte wandelschoenen goed kunnen inlopen met lange dayhikes en ze hebben de test goed doorstaan. We meten de schade op als we terug aan de auto zijn, en buiten wat oververhitte, vermoeide voeten is er niks noemenswaardig te melden.

Rond iets na 5u vatten we de terugreis aan naar de bay area en stoppen nog een laatste keer om de Bridalveil fall te zien zodat we vandaag alle watervallen in 1 namiddag kunnen afvinken van onze To Do / To See list.


Na dit weekend blijven er nog maar 5 parken in Californië over die deel uitmaken van het NPS systeem, waar wij nog niet langs geweest zijn. Met name: Redwoods NP, Lava beds NM, Santa Monica NRA, Channel Islands NP en Eugene O Neill NHS.

Voor meer foto's, bekijk het facebook album Devils Postpile Nm & Yosemite NP camping, july 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten