woensdag 20 juli 2011

Yosemite NP: a deadly place?

Vandaag komt Yosemite NP slecht in het nieuws, er zijn 3 mensen gestorven nadat ze over de Vernal waterval gegaan zijn:


Door de harde winter en de recordflow tijdens de lente van de watervallen zijn er dit jaar al minstens 8 doden gevallen in Yosemite nationaal park. Meestal gaat het om ongelukkige omstandigheden of fouten van onvoorbereide toeristen die in de natuur hard worden betaald, zoals struikelen en ongelukkig vallen op een rotsblok...maar deze spant de kroon qua stommiteit

Zo zouden deze drie mensen aan de top van Vernal fall over de reling gekropen zijn, 7m van de rand, en in het kolkende water gaan staan zijn voor een mooie foto... (ge hoort het al aankomen)...Ze werden door mensen aan de kant gewaarschuwd voor het gevaar en er werd gesmeekt om terug te komen, maar deze raadgevingen werden genegeerd want zo'n coole fotogelegenheid kunt ge toch niet laten passeren...

Moeder natuur hield er een ander mening op na en bij het terugklauteren naar veilige grond, gleed een van hen uit, verloor grip door de sterke onderstroom en de anderen doken tevergeefs achter de persoon om die proberen te redden... Samen werden ze in een paar seconden over de edge getrokken door de sterke stroming, om na een val van 317ft (97m) te pletter te storten in de pool onder de waterval, om vervolgens meegesleurd te worden door de Merced river. De lichamen zijn nog steed niet teruggevonden.



Als men al eens boven aan Vernal fall heeft gestaan aan dit uitkijkpunt, weet ge dat dit een fameus tarten van het noodlot was om over de reling te kruipen en dat ge goed gek moet zijn om daar uberhaupt in het water te gaan staan, en vooral niet in de lente wanneer het water hier aan een immense snelheid en kracht naar beneden dondert (mijn conclusie/mening is misschien een beetje hard en wreed maar dit zijn de perfecte kandidaten voor nominatie voor de Darwin awards... out of the gene pool, hoe dom kunt ge zijn...)

Nochtans als men goed op voorhand plant en wat opzoekwerk over het misttrail doet, krijgt men deze info mee (interessant boek trouwens dat helaas een dringende update nodig heeft met een extra hoofdstuk van 2011 alleen al):
Readers of the morbid yet mesmerizing Off the Wall: Death in Yosemite will be aware of the surprising fact that more people die on the Mist Trail than almost anywhere else in Yosemite. It's not the waterfalls or the cliffs that are the culprits; it's the current. The river here apparently looks much less dangerous than it actually is. Typically, a hiker slips into the water and finds the current too strong to overcome, then gets swept to a regrettable death somewhere downstream. So please be careful when you're near the river.

Meer info over dit accident in volgende nieuwsberichten:
You tube - ooggetuigen vertellen hun ervaring
Yosemite: 3 presumed dead, swept over Vernal Fall - SFGate.com
Three Visitors Swept Over Vernal Fall in Yosemite National Park - press release NPS website

een dag ervoor stierf een familie in India na een gelijkaardig accident en hiervan zijn beelden gemaakt en te zien op YouTube ! Hier wordt nog eens duidelijk wat voor een immense kracht er in snelstromend water zit en hoe gevaarlijk het kan zijn. (curieuzeneuzen en ramptoeristen klik hier Niet voor gevoelige kijkers!)

Verder staan de kranten de laatste tijd ook weer vol over rescue acties op Half Dome, de populairste hike in Yosemite NP, omwille van uitschuivers en gestrande wandelaars tijdens onweders... Wat vooral opvalt in al deze artikels is het feit dat ondanks de beperking van het aantal hikers op het trail met een permit, er toch nog heel veel onvoorbereid het laatste stuk aanvatten en vast komen zitten tussen de kabels.


Het ergste is dan nog het feit dat ze zonder aangepaste kledij en sommige zelfs op flipflops 'the face' beklimmen! Levensgevaarlijk op graniet dat tijdens een regenbui spekglad wordt... (Need I say more)

Zelf hebben we de mogelijkheid nog niet gehad om Half Dome te beklimmen, maar ik word al nerveus van het kijken naar de klimmers met een verrekijker vanop Olmsted point.  En het gaat er bij mij echt niet in dat ge zo nonchalant / onverantwoord risico neemt met uw eigen leven, ookal wordt ge op de top beloond met een mooi uitzicht en kunt ge fier zijn op uw prestatie van het beklimmen van het icoon van Yosemite...

Maken al deze ongelukken Yosemite een dodelijke plaats om naar toe te gaan? Neen!

Het is nog steeds een stukje wildernis en de natuur heeft zo zijn grillen, maar de meeste voorvallen gebeuren omwille van slechte voorbereiding, onwetendheid en te weinig ontzag voor moeder natuur...

O ja, bij deze wou ik toekomstige bezoekers niet verontrusten, verre van! Deze post is eerder bedoeld om te waarschuwen voor de gevaren die gepaard gaat met het bezoeken van een van de mooiste parken in het Westen van de USA en om het beetje gezond verstand in jou wakker te schudden :)

Zelf zullen we nog meerdere malen naar Yosemite gaan (Half Dome staat nog steeds op ons verlanglijstje) en zeer zeker ook nog het misttrail bewandelen met goede wandelschoenen, een trui en regenjas in de rugzak, voldoende eten en water in onze camelback... en niet te vergeten, verscholen onder een pet, afgeschermd van de brandende zon: 'ons gezond verstand ' :)

UPDATE OKTOBER 2011:

Eind juli steeg het dodental al naar 14, evenveel als normaal in een volledig jaar en tweemaal hoger dan in het normale zomerseizoen...
Bron: LA Times -Yosemite deaths highest in recent memory

Eind augustus staat de teller op 17 doden en werd 1 van de 3 lichamen teruggevonden. Rangers zetten extra informatieposten op aan het begin van misttrail, om toeristen te waarschuwen voor de verborgen gevaren (en om uit te leggen dat het trail niet doenbaar is op flipflops!).
Juli was met ong 730.500 bezoekers, een van de drukste periodes sinds 1985 en dit komt vooral doordat het park een populaire bestemming was omwille van de uitzonderlijke sneeuwval en hoge waterstand van de watervallen dit jaar.
Bronnen: CNN US -Yosemite records 17th death in an unusually fatal year
USAtoday.com -2011 shaping up as deadliest year in recent memory at Yosemite National Park

Voorlopig staat de teller van 2011 op 18, maar met de komende winterstormen in oktober/november zou dit nog eens omhoog kunnen gaan.

Als afronding van mijn betoog: Het artikel en blogpost in de NY Times beantwoordt volledig de vraag in deze posttitel... en geeft ook een goed overzicht van de gebeurtenissen dit jaar en een mogelijkse verklaring voor de stijging van het aantal doden.
At Yosemite, 18 Reminders of Dangers of the Outdoors - NY Times
National Parks Aren't Theme Parks - NYTimes.com

1 opmerking:

  1. 't Is toch een beetje "eigen schuld dikke bult" hé. Met een zeer spijtige afloop ...
    Xx

    BeantwoordenVerwijderen