vrijdag 9 april 2010

Roadtrip part 2: Los Angeles

woensdag 7 april 2010

We rijden van Bakersfield naar Los Angeles. In de buurt van Pyramid Lake (één van de reservoirs in het grote waterproject in California) zoeken we naar pick-nick plaats.Maar sommige recreational area's zijn gesloten wegens de grote schulden en faillissement van de staat California en dus rijden we nog wat verder tot Castaic Lake. We rijden tot aan de dam en het onderste deel van het meer maar overal moeten we betalen en de parkings zijn zelfs beveiligd met spijkersstrips die uw banden kapot scheuren !!
De plaatselijke sheriff krijgt ons in de mot omdat we zo traag rijden aangezien we aan het zoeken zijn naar een ideale eetplaats en spreekt ons aan. Wij denken al dat we het vlaggen hebben , maar blijkt een hele vriendelijk man te zien die ons een paar tips geeft waar we "gratis" kunnen picknicken. Uiteindelijk parkeren we aan het plaatselijke brandweerstation om met heel onze maaltijd tot aan de pick-nick banken te wandelen die zo zwaar beveiligd waren.


Door dit oponthoud komen we pas laat in de middag aan in LA, Hollywood. Onze eerste stop is aan het Hollywood sign (in de buurt van) waar we op een heuvel klauteren om een paar springfoto's te maken , maar onze timing is niet zo denderend. Daarna rijden we richting Hollywood boulevard voor "the Walk of Fame" en zoeken naar een parking want we dachten eerst de tactiek toe te passen van te stationeren en een paar te laten uitstappen, dus stop ik even in de zone voor de sightseeing bus, maar binnen de minuut staat er een politieauto naast ons om te zeggen dat wij toch wel de kleinste sightseeing bus zijn die hij ooit heeft gezien en dat het normaal een boete van 240 dollar is als ge hier staat. Ik hang de domme toerist uit en excuseer mij en maan Olivier en Tom aan om snel in de auto te springen en toch maar een public parkinggebouw te zoeken.
We parkeren uiteindelijk nog voor een redelijk prijs vlakbij het center van alle actie in Hollywood (aangezien ge de eerste 4u voor 2 dollar krijgt als ge iets consumeert in het shoppingcenter) en lopen een 4tal blokken de walk of fame af op zoek naar bekende sterren.


Blijkbaar is de walk of fame redelijk lang en is het interessanter om eerst op het internet op te zoeken waar je favoriete ster ligt... We hebben ook het vermoeden dat ze sjoemelen en af en toe een aantal sterren verleggen zodanig dat de onbekende, oudere mensen ver weg liggen en de populairste van het moment in de buurt van het Kodak Theatre liggen (waar de Oscars worden uitgereikt). Daarna kijken we naar de voet en handafdrukken aan het Grauman's Chinese Theatre en besluiten dat we pas tenvolle Hollywood hebben ervaren als we een film hebben bekeken in één van de oude bekende movie palaces. Dus kopen we tickets voor 'Clash of the Titans 3D' in het Chinese Theatre, een prachtige zaal !!


Wanneer we 2u later terug buiten staan is het al aan het schemeren en moeten we ons haasten voor het laatste punt op de agenda: sunset aan het Getty Center. Het verkeer zit ons echter niet mee en als we eindelijk de weg naar het museum hebben gevonden blijkt dat de weg gesloten is... Dan maar noodoplossing: zo rap mogelijk naar Santa Monica om daar op het strand de zonsondergang alsnog te kunnen zien. Maar hoe dichter we aan Santa Monica komen hoe meer verkeer er is en uiteindelijk arriveren we pas aan de pier als het donker is. Niet getreurd, nu we toch aan de pier zijn , kunnen we maar beter hier al eens opwandelen, dan kan dit van de checklist worden geschrapt. De pier op zich is eigenlijk niet zo mooi en leuk als ze in de reisgidsen claimen. Het enige interessante is dat hier het eindpunt ligt van route 66 en een ander lichtpunt is dat het rad op een spectaculaire manier wordt verlicht met allerlei leuke effecten (en wist je dat dit het enige solarpowered Ferris wheel is?). We worden stilaan moe en ik begin last te krijgen van het restless leg syndroom door al het wandelen. We eten dus maar snel een hamburger op de pier en gaan op zoek naar een hotel aan de andere kant van de stad (Burbank) om morgen op tijd te zijn aan Universal studios.


donderdag 8 april 2010

Vandaag spenderen we het meeste van onze dag in de Universal Studios area. Het is deels een filmstudio tour en deels een pretpark met verschillende shows en rollercoasters.
We stappen eerst op de tram voor de studio tour, deze brengt ons langs de soundstages en een aantal openlucht scenes zoals een neergestort vliegtuig van War of the Worlds en Amity beach van Jaws. We vinden de tour maar "zozo", afhankelijk van aan welke kant we zitten op het treintje hebben we een goed zicht op de verschillende scenes, maar ze rijden nogal rap door en het is aan te raden om te proberen zo ver mogelijk naar voor te gaan zitten, zodat de timing van de special effects beter uitkomen. Wij hadden ook de pech dat door een brand een deel van hun backlot weg was en ze de set van kingkong en de bekende 'fake' huizen terug aan het opbouwen zijn. Bovendien was de bekende "Wisteria lane" van Desperate Housewives dicht wegens opnames...
Na de tour verkennen we het theme park en moeten we Julie overtuigen om mee op de rollercoasters te gaan. We bekijken een paar shows over special effects en vuur, maar die zijn minder spectaculair dan verwacht alhoewel de set van backdraft een onverwacht verrassend kantje had.


De Jurassic Park ride is wel cool, ge maakt een tocht in een bootje door de wereld van de dinosaurussen en ziet levensgrote robotten bewegen, de rit eindigt met een grote splash. Maar we worden totaal niet nat, terwijl we wel wat afkoeling kunnen gebruiken want het is 30°. The mummy rollercoaster en de Simpson ride passeren ook de revue en het is steeds belachelijk lang aanschuiven vooral bij de Simpson ride, telkens in een nieuwe ruimte met nog meer rijen om aan te schuiven voor dan een simulator in te stappen die niet zo spectaculair was, maar wel grappig (bij Starwars in Disneyland Parijs en Wild artic in Seaworld had ik meer het gevoel van te bewegen). Op het einde van de dag nog de laatste show van de dag meegepikt: Waterworld, een gevecht met vuur en water en ontploffingen a volonté, de moeite om te zien. Rond 5pm hebben we het wel gehad in het park en wandelen door het kitscherige Universal City terug naar de auto.


We ondernemen een tweede poging om de zonsondergang te zien , maar deze keer rijden we naar Griffith park waar het Griffith Observatory staat, we hebben weer veel chance met parking vlak bij de ingang en worden beloond met een prachtig zicht op downtown LA en kunnen van hieruit ook het hollywood sign zien. De zonsondergang is ook mooi, maar er zijn iets te weinig wolken. Binnen in het observatory is er ook veel te beleven , alle informatie over planeten en de ruimte worden op een leuke manier aan de man gebracht. En dus kijken we nog even rond en amuseren ons met leuke foto's te trekken en interessante weetjes te lezen over het heelal.


Tom en Olivier zouden hier uren kunnen blijven kijken, maar we zijn uitgeput van al het aanschuiven in Universal dus kijken we nog even naar de lichtjes van LA en zoeken we snel naar een motel in de buurt en gaan dan bij een Thai eten op aanraden van Tom en Julie , maar blijkbaar is de Thai in LA toch niet hetzelfde als in Thailand want alles is veel te zoet. We hebben nog niet echt veel lekker gegeten de laatste tijd, het is dan ook een hele opgave om iets gezonds en smakelijk te vinden tussen het overaanbod aan fastfood en de duurdere restaurants.


Vrijdag 9 april 2010

In de voormiddag staat de VIP studiotour bij een andere filmstudio op het programma: Warner Bros


Per 12 worden we op een golfkarretje rondgeleid tussen de verschillende settings (backlot) en af en toe mogen we van het karretje afspringen en rondwandelen tussen de settings. Julie vindt het wel leuk want we zien een groot deel van de "Gilmore Girls" huizen van binnen en van buiten. We rijden voorbij de outdoorscenery van spiderman, ER en de soundstages van Friends, The Big Bang theory en Two and a half men, maar mogen hier niet binnen. Wel passeren we bij de autocollectie uit vroegere films en wordt er een actiefoto getrokken voor een green screen (mijn broertjes zullen jaloers zijn en in plaats van de foto het greenscreen zelf willen meenemen :) ) In het props departement zien we de set 'central perk' van friends staan die in een kleine ruimte is gepropt. We nemen even foto's in de beroemde zetel (ookal mag dit zogezegd niet van de gids, maar doet hij ons een 'favor'). Daarna stoppen we aan het museum waar we geen foto's mogen nemen en dus worden die achter slot en grendel gestoken. we zien een aantal kostuums uit oude films en op de tweede verdiep zijn er veel kleren en artefacten van Harry Potter te zien (voor mij persoonlijk minder interessant). Dan mogen we plots wel de stage van 'The Mentalist' bezoeken , waar Olivier heel blij mee is, al zegt hij later toch liever 'the big bang theory' set te willen zien. We lossen dit gemis op door een echte "bazinga"mug te kopen in de props store. Al bij al was dit een leuke tour, maar ik vermoed dat de verwachtingen van ons te hoog waren wat betreft toegankelijkheid van opnamestudios...


Alles hangt blijkbaar af van de gids want vrienden van ons vonden het bij WB slecht en bij Paramount beter omdat ze daar alles mochten fotograferen en meer stages te zien kregen, terwijl ik in reviews hele slechte dingen over Paramount heb gelezen zoals dat ze niks mochten zien en enkel betonnen gebouwen aan de buitenkant zagen en een ongeinteresseerde gids hadden, terwijl ze WB aanraden omwille van hetgene dat wij hebben gezien, zullen dit dus nog zelf moeten onderzoeken.

In de namiddag staat er beachtime op het programma, het strand dat we hebben uitgekozen is het fameuze Venice beach (heel excentriek volkje daar) ook bekend als muscle beach en de plaats waar Baywatch grotendeels is opgenomen. We passeren even in downtown LA om de Walt Disney concerthall te zien en nemen dan echter de verkeerde keuze om binnendoor te proberen rijden en we worden slachtoffer van het drukke verkeer in LA en het blokkensysteem met op iedere hoek lichten. Tip: neem zo vaak mogelijk de freeways als er tenminste geen accident gebeurd is, zo verplaatst ge u het snelst van A naar B in LA...


Eenmaal aangekomen is het nog zoeken naar een parkeerplaats, maar ook hier zijn het betaalparkings met bandenbijters... We tellen dus maar de 7$ neer en parkeren vlak aan Venice beach boardwalk. We zien weer de bekende lifeguardtowers staan en wandelen eerst de boardwalk af die krioelt van de mensen en andere rare snuiters. Heel interessant om hier even te blijven zitten en gewoon te kijken naar wat er allemaal passeert, niet te doen... We kijken even naar de skateboarders die het beste van zichzelf geven en gaan dan toch nog even op het strand liggen (het is niet ideaal zonweer, want vandaag is er een kille zeebries) terwijl Tom als enige zonder wetsuit het koude water trotseert omdat hij niet gelooft dat er hier een koude stroom passeert en het water dus niet zo koud kan zijn als iedereen zegt (en hij houdt het nog verbazend lang uit! Olivier daarintegen steekt zijn kleine teen in het water en komt dan snel teruggelopen).  We zoeken ook nog even naar de bekende "venice" letters die teleurstellend groezelig en klein zijn en slaan de regio met de kanaaltjes over, kan toch niet zo mooi zijn als het echte Venetië. (Alhoewel de foto hierboven toch wel de moeite is, gepikt van het internet)

Tegen valavond gaan we op zoek naar een motel in de buurt van LAX (luchthaven) zodat Tom en Julie morgen snel hun huurwagen kunnen ophalen: een real american muscle car, een dodge charger. We checken een aantal motels en keuren ze volgens hun "shabbiness". We hebben deze factor zelf toegevoegd bij de gebruikelijke checkpoints zoals goedkope prijs, ruime, goed verluchte (niet stinkende) kamer,degelijke propere badkamer, comfortabel bed en ontbijt aanwezig of niet. De shabbiness van een motel is gebaseerd op onze eerst indruk van het motel aan de buitenkant, prijs en het uiterlijk en vriendelijkheid van de persoon in de lobby :). Zo komen we eerst bij een heel goedkoop motel terecht dat er nogal oubollig uitziet, maar een vriendelijk indische dame aan de balie heeft staan. De mannen zijn gecharmeerd en vinden het de moeite waard, ze biedt zelf aan om ons eerst de kamer te laten zien , en daar blijkt dat ze stinkt, muft zoals het alleen bij Indiërs kan rieken... De vrouwen stellen hun veto en uiteindelijk vinden we een geschikt hotel, maar blijkt dan dat alles in de buurt qua eten al gesloten is. Onze enige optie is de mexicaan vlak naast de deur waar we een niet echt hoogstaande maaltijd geserveerd krijgen met hele zoute margarita als cocktail.

Voor de geinteresseerden meer info over films en studio tours op de websites:
Officiële site Universal pictures 
Officiële site Universal Studios Hollywood
Officiële site Warner Bros Pictures
Officiële site VIP studiotour Warner Bros
Wikipedia over Warner Bros en over Universal studios

1 opmerking: