dinsdag 28 december 2010

X-mas roadtrip part 2: San Diego Zoo

Dinsdag 28 december 2010

Vandaag staat een dagje dierentuin op het programma. Dit is één van de must do's in San Diego, want de San Diego zoo staat bekend als één van de mooiste dierentuinen in de wereld. Bij de vorige citytrips naar San Diego zijn we hier nog niet aan toegekomen, maar daar brengen we vandaag verandering in.


De San Diego Zoo is een 100-acre (40-hectare) grote dierentuin waar meer dan 4.000 zeldzame en bedreigde dieren wonen en de zoo heeft een prominente botanische collectie met meer dan 700.000 exotische planten. De Zoo ligt net ten noorden van het centrum van San Diego in Balboa Park.

In de dierentuin is het mogelijk om een rondleiding per bus te maken waarbij men 75% van het park doorkruist en de meeste highlights te zien krijgt. Er is een ook gondola lift "de Skyfari" waarin men een aerial view heeft over de dierentuin. We besluiten dus om eerst deze twee zaken te doen, voordat we verder te voet verkennen. De bus is wel interessant, maar het blijkt dat we de verkeerde kant hebben gekozen, we kunnen wel al zien dat het aardig stukje wandelen zal worden want de zoo lig in een canyon en er zijn dus veel trappen en hellingen te overwinnen. We nemen dan maar de skyfari naar boven om van daaruit naar beneden te werken vanaf de Polar Rim.


De San Diego Zoo is één van de zeldzame grotere dierentuinen die bijna al haar dieren in open lucht tentoon stelt. De zoo is ingedeeld in verschillende animal zones. De exhibits zijn vaak ontworpen rond een bepaalde habitat en er zijn dan ook veel verschillende dieren te zien in dezelfde exhibit die side-by-side kunnen leven in het wild. Zo is er Africa Rocks met het big cat trail en Elephant Odyssey.


De koude Polar Rim waar de ijsberen zitten en Lost Forest, een immens regenwoud waar Gorillas, tijgers en nijlpaarden te zien zijn alsook één van de grootste free flight vogelkooien ter wereld. In de Urban Jungle zien we de giraffen en neushoorns.Er zijn nog veel meer dieren te zien zoals mountain lions en jaguars, witte en zwarte beren, exotische vogels, Afrikaans wild en DNA verwanten maar in dit geval zeggen beelden meer dan woorden...

 
 

In Panda Canyon zijn de enigste Giant pandas buiten China te zien, waar we voor in de rij moeten staan omdat blijkbaar 90% van de bezoekers vooral voor deze exhibit komt... zeker omdat er ook een panda baby te zien is: Yun Zi. We hebben geluk en zien hem in actie, heel cute!


Heel de zoo huist ook buiten de dieren een groot arboretum met verschillende exotische en zeldzame planten. Ze hebben speciaal voor de panda's 40 soorten bamboe geplant om genoeg voedsel te hebben en ook eucalyptusbomen om de koala's te voederen.

De dierentuin is zeer actief in het beschermen en proberen te behouden van bedreigde diersoorten. Er werken tal van professionele genetici, cytologists en dierenartsen en de zoo beschikt over een cryopreservation faciliteit voor het bewaren van zeldzame eieren en sperma,bekend als de "Frozen Zoo",die de eerste in zijn soort in de wereld was. Zo beheert de San Diego Zoo ook het San Diego Zoo Safari Park, waar de dieren te zien zijn in een bredere setting dan een dierentuin. Veel van de dieren worden regelmatig uitgewisseld tussen de twee parken en met andere dierentuinen over heel de wereld. (een beetje een gelijkaardige situatie als de Zoo van Antwerpen en Planckendael).

Nog een leuk weetje: de allereerste YouTube-video werd opgenomen in de San Diego Zoo op 23 april 2005, door de co-creator van YouTube zelf, Jawed Karim bij het olifantenverblijf.

Tegen 16u hebben we genoeg gezien van de zoo en de drukte (ookal hebben we een aantal zones nog niet bezocht). Toch keren we nog niet meteen huiswaarts...

 

We rijden nog even langs Seaworld Christmas om de kerstsfeer op te snuiven. We hebben jaarpassen en ontdekken vandaag dat ze eigenlijk maar geldig zijn tot 31 december ipv een volledig jaar (tot maart). We zijn juist op tijd het park in en mogen als laatsten binnen bij de laatste voorstelling van de dag van de nieuwe dolfijn show, Blue Horizons, die ik persoonlijk niet zo goed vindt.


Daarna gaan we naar de speciale Shamu show die helemaal in het teken van kerstmis staat en bekijken we nog even de schaatspiste, kerstboom en het Santa dorp alvorens terug naar ons hotel terug te keren. We zijn zo moe dat we in slaap vallen op het bed en niet meer op zoek gaan naar avondeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten