zaterdag 19 maart 2011

deel van pacific Hwy 1 stort in zee

De meeste mensen die naar Californië komen hebben steevast op hun verlanglijstje de scenic drive staan langs de kust van LA tot San Francisco (of omgekeerd). Pacific highway 1 is dan ook één van de mooiste wegen aan de West-kust om de kust en natuur te bewonderen, liefst in een convertible met wapperende haren in de wind. Met het mooiste stuk langs Big Sur en over de bixby brug, waar men vanaf de kliffen kan turen over de blauwe oceaan op zoek naar passerende walvissen.


Helaas zal dit een tijdje niet meer mogelijk zijn... Op woensdag 16 maart stortte rond 5pm een stuk van de scenic highway 1 in zee.

Ongeveer 13 mijl ten zuiden van Carmel, juist voor de Bixby bridge ontstond een gat van 40ft (13m) doordat de grond onder de weg, volledig gesatureerd door de hevige regen, afbrokkelde in de oceaan.
De weg is volledig afgesloten voor het verkeer en het zal zeker tot eind april duren eer de weg tijdelijk hersteld is...



In de winter horen we wel vaker berichten in het nieuws dat er een grondverzakking is geweest langs de kust of dat er huizen dreigen in zee te vallen in de buurt van Pacifica na een tijd van hevige regenbuien en stormen. Op de highway is er ook het hele jaar door wegenwerken aan de gang om de weg terug berijdbaar te maken, dat is de tol die men betaald om dit stukje ruige kust te kunnen verkennen per auto.

"It's basically just nature"

Maar deze keer heeft moeder natuur stevig huis gehouden (of heeft de tsunami een handje geholpen?) met de volgende ravage tot gevolg:




Over een afstand van 2 mijl is de weg voorlopig afgesloten tot 23 april en er is wel een omleiding voorzien, maar die neemt uren in beslag en gaat via het binnenland, dus niet zo aantrekkelijk als de scenic highway zelf.  De mooie natuur in Big Sur (Andrew Molera state park en de waterval in Julia Pfeiffer state park) zal heel moeilijk bereikbaar zijn vanuit de Bay area, wat ook zeer spijtig is, aangezien dit een populaire plaats is om een daguitstap of een weekendje te wandelen.

Normaal zou ook op 1 mei de populaire Big Sur International Marathon gehouden worden, waarbij de lopers 13 mijl ten zuiden van de Bixby Creek Bridge starten en noordwaarts lopen langs Highway 1 en eindigen in de buurt van Carmel, maar het is onmogelijk om iedereen aan de start te krijgen en langs de grondverzakking te lopen, dus is er een alternatieve route uitgestippeld tot grote teleurstelling van de deelnemers. (Yves, een vriend van Belgica, had hier al lang voor getraind en enorm naar uitgekeken, maar zal zich moeten tevreden stellen met het aangepaste parcours).

Voor de ramptoeristen onder ons, hier nog wat lectuur en footage :) :



Part of Highway 1 near Big Sur crumbles into the sea; road closed indefinitely - MercuryNews
Highway 1 closed indefinitely near Big Sur - The Californian
Slide closes Highway 1 in Big Sur for a month - Monterey Herald

Meer info over Highway 1 closures in google maps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten