donderdag 17 maart 2011

nuclear cloud

Na de aardbeving en Tsunami is er een derde disaster in Japan die een effect heeft hier in California: de kernramp in Fukushima.

Vandaag komt er het bericht dat een radioactieve wolk over de Pacific ocean onderweg is naar California... Door de jetstream zou die redelijk snel hier kunnen toekomen en men is nog niet zeker of er een risico aan verbonden is, of de radioactiviteit nog detecteerbaar en schadelijk kan zijn.

Radiation Plume Headed to California From Japan
Forecast shows a possible radioactive plume hitting California late Friday.


View more videos at: http://www.nbcbayarea.com.

Iedereen hier in de bay-area bereidt zich voor door jodiumpillen in huis te halen. Sinds het eerste nieuws van de problemen in de kerncentrale in Japan is er hier een stormloop geweest bij de apothekers.
In het straatbeeld beginnen we ook al rare taferelen te zien zoals mensen die een wandeling gaan maken met een gasmasker.
De staat heeft het aantal meetpunten verdriedubbeld en tot nu toe is het afwachten...

Ondertussen is er in de media ook het debat over de veiligheid van de Californische kerncentrales volop aan de gang, want ook hier liggen er een aantal vlak aan de kust en langs breuklijnen waardoor hetzelfde scenario hier ook mogelijk is, maar blijkt dat de veiligheid hier 'zogezegd' beter is dan in Japan.



Al bij al zijn de effecten van aardbeving/tsunami/kernramp stormen in een glas water vergeleken met de ellende en vernieling die in Japan te zien is...

For the record: wij zijn nog steeds OK, dus geen paniek aan het thuisfront...
Ookal vermelden ze een aardbeving vandaag in het Belgische nieuws,is er geen reden om u zorgen te maken want deze was zelfs niet voelbaar... (3.3 en de zwaarste hier gevoeld was 5.0) Ik ben wel content dat mijn emergency kit up to date is.

UPDATE 12.20pm: geen risico voor besmetting: AFP: US nuclear agency: Japan crisis no US health threat

1 opmerking:

  1. Blijkbaar is de paniek-aankoop van pillen gisteren en de afgelopen dagen toch wel iet of wat overroepen geweest. Laat ons maar hopen dat het al bij al zal meevallen.

    BeantwoordenVerwijderen