vrijdag 11 maart 2011

tsunami

Na de zware aardbeving in Japan, krijgen we deze ochtend zowel de beelden te zien van de hierna volgende tsunami alsook direct een tsunami waarschuwing voor de hele Californische kust.


Wij hebben hier gelukkig niet al te veel invloed van vermits we achter het kustgebergte zitten, maar de hele west-kust is tsunami hazard zone en overal kunt ge de bekende borden zien staan.

Tijdens de ochtendTV is er live coverage van de nieuwszenders en dat levert wel wat meer beelden op. Zo is heel Half Moon bay geëvacueerd en is de pacific hwy 1 afgesloten voor al het verkeer waardoor de ochtendspits wat moeizamer als normaal verloopt.

Er zijn waarschuwingen voor mogelijks overstromen van het stukje hwy 101 dat vlak langs de baai ligt, maar verder is er meer sensatie dan ongerustheid. Uiteindelijk valt het al bij al nog mee en is er enkel schade in de Santa Cruz jachthaven waar een aantal boten tot zinken worden gebracht (en te noorden van SF in Crescent city). Voor de rest zijn er waarnemingen van water dat de bay instroomt tijdens laagtij en langs de kust ziet men het water meermaals terugtrekken om dan plots het niveau van hoogtij te bereiken. Gelukkig komt de tsunami hier toe tijdens laagtij waardoor alles nog wel meevalt.

Maar omdat beelden hier zoveel meer zeggen dan woorden, hier een verzameling van wat footage vanop YouTube:






Het is zelfs straf dat in het Belgische journaal van 12 maart om 19u er melding is van de tsunami in California, voor wie dit topic heeft gemist: hier het verslag 

Dit is al de tweede keer dat we het fenomeen tsunami persoonlijk mogen aanschouwen. De eerste keer was tijdens onze huwelijksreis op 29 september 2009 toen een tsunami na een aardbeving van 8.3 Samoa verwoestte en wij een halve dag op een berg doorbrachtten in afwachting dat de golf de Frans Polynesische eilanden zou bereiken.


On September 29, 2009, the largest earthquake in 2009 at a magnitude of 8.5 hits the Samoan Islands. 22 minutes later the first of 6 tsunamis hits Western Samoa. The 20 ft (7.5m) tsunami ploughs through the southern shores, destroying anything in its path. In some areas the wave traveled as far as 2 km inland. 194 people lost their lives and 3000 are now displaced.

Er was een Tsunami warning voor heel de Pacific tot aan de Westkust van de USA toe, gelukkig zaten wij op een atol met een rif waardoor het waterniveau maar 1m steeg en er geen echte impact was.

Hieronder een goede uitleg van wat een Tsunami juist is:

3 opmerkingen:

  1. Het lijkt erop dat jullie deze 'harbour waves' aantrekken, maar gelukkig altijd op veilige plaatsen vertoeven. Goed om te horen dat alles ok is met jullie. Greetz from Belgium

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bay Area Prepares For Tsunamis Arrival - News Story - KTVU San Francisco
    www.ktvu.com

    SAN FRANCISCO -- Hours after a major earthquake triggered a ferocious tsunami in Japan, Bay Area officials braced early Friday for the arrival of a potentially dangerous wave and surf conditions along the West Coast by closing down roads, ferry service and clearing beaches. Friday, March 11, 2011.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jullie trekken die tsunami's gewoon aan, hé.

    BeantwoordenVerwijderen