woensdag 20 april 2011

Obama landt in onze 'voortuin'

President Obama komt vandaag toe in de Bay Area en gaat een Town hall meeting houden in het hoofdkwartier van Facebook. Aangezien Facebook hier vlakbij ligt, hebben ze besloten om met de helikopter van de luchthaven tot Stanford te vliegen. (verslag op Stanford website)

De president komt toe met het Air Force One vliegtuig op SFO en van daaruit vliegt hij met de Marine One helikopter tot Stanford om van daaruit in de presidentiële Cadillac One limousine naar Facebook te rijden.

Aangezien hij hier op de voetbalvelden van Sand Hill road gaat landen, sluiten ze heel ons complex af en blokkeren de straat.


Nu ik toch niet weg geraak, wandel ik richting de landingsplaats en zoek mij de beste plaats om alles te zien. Olivier komt ook even kijken want de velden liggen ook vlak naast zijn gebouw. We moeten even geduld uitoefenen maar rond 1u33 horen we het aanzwellend geronk van de eerste helikopters. De straat wordt afgesloten tot ongenoegen van de bestuurders die vaststaan, ze mogen zelfs niet omkeren. Aan de overkant staat er een Toyota Sienna met een squat team, vrij grappig zicht.In de meest beveiligde zone staat de auto colonne met de Cadillac One al te wachten.


Als een veiligheidsmaatregel, vliegt Marine One altijd in een groep met identieke helikopters. Een van de helikopters vervoert ​​de president, terwijl de anderen dienen als afleiding voor potentiële aanslagen. Na take-off beginnen de helikopters regelmatig te switchen in de formatie (Het presidentiële shell game genaamd) om zo de locatie van de helikopter van de president te verdoezelen.

Eerst landen er twee zware helikopters waar heel veel security volk uitkomt, we worden bijna omvergeblazen en iedereen rond mij begint al te schreeuwen 'We love you, Obama".


Daarna pas komen de 2 helikopters waar de staff inzit. De eerste is een decoy en als de tweede land stapt Obama als een van de eerste uit samen met zijn vrouw.


Ze springen de limo in en rijden dan voor ons deur richting facebook langs Junipero en Page Mill road die volledig afgezet zijn.



ik volg de town hall meeting live op facebook en het gaat er losjes aan toe, maar er worden toch veel zinnige vragen gesteld en ook redelijk goed op geantwoord. Wanneer die gedaan is, ga ik aan onze ingang staan om de president in zijn limo voorbij te zien rijden en terug op te zien stijgen vanaf de voetbalvelden.

De Amerikaanse president wordt op alle binnenlandse en buitenlandse reizen door een volledige colonne van regeringsvoertuigen begeleid, waaronder een aantal presidentiële limousines, escort voertuigen en een militaire ambulance, die allemaal net zoals de helikopters worden ingevlogen vanuit Washington door de United States Air Force met behulp van C-17 vliegtuigen.


Heel deze colonne krijgt vrij baan, want heel het parkoers wordt afgezet door de lokale politie. Het is wel een raar beeld van geen enkele auto te zien rijden op Sand Hill road. Na een paar laagvliegers met flikkerende lichten, zie ik eindelijk de stoet afkomen met de limo's. Hier zijn er ook weer 2 stuks van zodat ge niet weet in welke hij zit, toch staan ze hier van het rental en administration office enthousiast te zwaaien in de hoop dat hij even stopt :)



Niet veel later hoor ik de rotoren van de helikopters opstarten en door de struiken kan ik ook nog de president terug zien opstijgen en zijn gevolg. De helikopters hangen net zoals op maandag (bij de oefening) vlak boven ons appartementsgebouw en de laatste draait nog een toertje boven ons hoofd en de bemanning zwaait nog even voordat ze richitng San Francisco vliegen waar Barack Obama voor een volgende meeting wordt verwacht.

Even later is de rust weergekeerd en wanneer ik eindelijk naar de campus kan wandelen, kom ik nog de 2 lege limousines tegen die achter zijn gebleven en staan te wachten om terug naar SFO te rijden. Ik werp even een blik en sta toch wel versteld van de dikte van de gepantserde deuren (zo'n 20cm dik) wanneer de chauffeur zijn benen even komt strekken. Ondertussen is de president op Crissy Fields geland voor zijn tweede visit in de bay-area.

Meer over het presidentiële bezoek in de bay area:

Obama lands at Stanford before facebook town hall - Stanford Daily
President's bay area visit - Mercury news
Obama visits Facebook, heads to SF for fundraiser - abc news

10 opmerkingen:

  1. je stond dus op de eerste rij Leen. Ik heb die helikopter boven D.C. en het Witte Huis zien cirkelen maar dat is ook al. Jij bent dus een Obama-spotter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. moesten alle celebrities aan mijn deur passeren, zou ik gemakkelijk een celebrity-spotter kunnen zijn :) (hier in Palo Alto moet ge naar het schijnt ook niet zoveel moeite doen om een Mark Zuckerberg,Steve Jobs of Al Gore tegen het lijf te lopen)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. PRESIDENT Obama zou dat moeten zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik mag Barrack zeggen :) nu hij zo close was

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gerry Vannuffelen21 april 2011 om 12:15

    Zeker dat het de echte was? Want de echte noemt Barack en ni Barrack :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ‎@ Tom: hoezo :)
    @ Gerry: zeker dat hij het was ja... en ik bedoel Barack met rollende rrrrr

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is een protocollair iets hé. President in functie altijd met zijn titel aanspreken. ;). Is wel mega cool, zo op de eerste rij

    BeantwoordenVerwijderen
  8. geen protocol aan mijn voordeur ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110421_057

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Can't wait until he leaves.

    BeantwoordenVerwijderen