maandag 4 april 2011

Florida part 6: Orlando

Vrijdag 1 april 2011

Day 10, Cape Canaveral, Kennedy Space center

We vertrekken vanuit Cocoa richting Cape Canaveral national seashore en hopen van daaruit al een glimp op te vangen van het lanceerplatform voor de spaceshuttle.


We zijn de natuur op zich al een beetje beu gezien voor nu en kijken dus niet meer op van een paar krokodillen en wetlands, bovendien zijn we niet echte vogelliefhebbers die uren door een verrekijker kunnen turen, dus verkennen we heel kort het park. We houden ons bezig met de verschillende stempels te verzamelen en moeten helemaal tot het strand rijden om vanaf playalinda beach een eerste zicht te krijgen op het lanceerplatform van de spaceshuttle, waar de Endeavour al klaarstaat voor zijn laatste vlucht naar de ruimte .


We verlaten Cape Canaveral NS om ons onder te dompelen in buitenaardse hogere sferen want hier vlak naast ligt het J. Kennedy Space center. De hoofdbasis van NASA en de plaats waar de meeste raketten gelanceerd worden naar outerspace.


Aangezien dit jaar het spaceshuttleprogramma ten einde loopt, vonden we het toch interessant om een guided tour te boeken om alles nog van dichtbij te kunnen zien. (Het ongeluk van Columbia in 2003 had tot gevolg dat er beslist werd dat in 2010 de spaceshuttles uit de vaart zouden worden genomen wegens te duur en te risicovol).

"NASA's space shuttle fleet began setting records with its first launch on April 12, 1981 and continued to set high marks of achievement and endurance through 30 years of missions. Starting with Columbia and continuing with Challenger, Discovery, Atlantis and Endeavour, the spacecraft has carried people into orbit repeatedly, launched, recovered and repaired satellites, conducted cutting-edge research and built the largest structure in space, the International Space Station. The final space shuttle mission, STS-135, ended July 21, 2011 when Atlantis rolled to a stop at its home port, NASA's Kennedy Space Center in Florida."

Olivier was op voorhand al heel excited want normaal gezien stond de lancering van Endeavour voor vandaag gepland, maar een paar dagen geleden kregen we helaas te horen dat de lancering uitgesteld werd.

We lopen eerst rond aan het visitor center, hangen even rond in de rocketgarden, bekijken de binnenkant van een spaceshuttle model en kruipen in een simulator om eens te ervaren hoe dat voelt om met een raket naar de maan te worden geschoten.


Daarna rijden we met een bus de basis rond. We stoppen eerst aan de banana river waar we minuscuul in de verte de lanceereenheden zien. Dit is de plaats waar het publiek staat om een shuttle launch mee te maken. Op het eerste zicht is het nogal teleurstellend dat ge het nog van zover ziet, maar blijkbaar is het beven van de grond en het oorverdovend geluid hier al zeker de moeite en is het gewoon niet mogelijk om dichterbij te staan bij een lancering aangezien ge het dan niet meer kunt navertellen (er is nog wel een plaats iets dichterbij voor de VIPs, daar waar de bekende aftelklok staat.)


aantal filmpje van shuttle launches:




De tour gaat verder langs het Vehicle assembly building waar de spaceshuttle wordt vastgemaakt aan de enorme gastank en boosterraketten. Het is een van de grootste gebouwen van NASA en 4e grootste qua volume in de wereld. De gids claimt ook dat hierop de grootste geschilderde 'stars and stripes' vlag, wat we maar zullen geloven aangezien het motto bij Amerikanen 'the bigger, the better' is.


Daarna vervolgen we onze weg naar het viewing platform en normaal kunnen we nog dichter geraken MAAR we hebben pech, de spaceshuttle staat al in de constructie voor een van de laatste missies, maar we mogen vandaag niet dichterbij gaan omwille van astronautencheck, het viewing platform is het dichtste dat we in de buurt komen. Dat is al de twee keer dat we pech hebben want normaal gezien was het de lancering vandaag. Achteraf bekeken is dat eigenlijk nog wel goed, want anders hadden we helemaal het center niet kunnen bezoeken en zelfs niet dit beeld gezien... en tickets voor de lancering zijn al maanden uitverkocht via een lotterij systeem.

ons zicht:


Hoe het eruit ziet zonder constructie:


We vervolledigen de tour met een passage langs de landingsbaan en stappen af aan het Apollo Saturn 5 center, waar er een immense Saturn V racket te zien is die tijdens de Apollo missies naar de maan gebruikt werd.
Eerst worden we de oude lanceer operation room binnengeleid waar we de lancering van Apollo 11 herbeleven om vervolgens de grote hal binnen te wandelen waar we de raket zien hangen.


De grootste raket ter wereld (tot nu toe) is heel impressionant (maar in september kwam er een nieuw persbericht dat Amerika zijn eer van bigger en better wilt opkrikken met een nieuw project voor nog een grotere raket, lees hier meer) en we worden ondergedompeld in de geschiedenis van het Apollo programma in de jaren 60 om de eerste mens op de maan te zetten.


Buiten de raket zelf, staan er ook nog een maanlander, een replica van de maanrover en een astronauten van tentoongesteld. We nemen nog even plaats in het theater voor een herbeleving van de maanlanding voordat we terug de bus opspringen richting het visitor complex, waar we nog een reportage in het iMax theater bekijken over het ISS Space station.


CNN.com - new homes for spaceshuttles
April 12, 2011 NASA announced Tuesday the new retirement homes for the four remaining space shuttles -- three historic orbiters and the program's test vehicle. The space shuttle Atlantis will be displayed at the Kennedy Space Center Visitor Complex in Florida; the Endeavour, at the California Science Center in Los Angeles; the Discovery, at the Smithsonian's National Air and Space Museum Steven F. Udvar-Hazy Center in Virginia; and the test shuttle, Enterprise, at the Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York.
Tegen de late namiddag hebben we alles zowat gezien en verlaten we het Kennedy Space center om ons te haasten naar Orlando, waar we alweer een NBA basketwedstrijd gaan bekijken: Orlando Magic vs Charlotte Bobcats.


We racen naar het Amway center en komen juist op tijd aan om de opworp nog mee te maken. We zijn vooral geinteresseerd in het spel van Dwight Howard, de reus in de NBA met nickname 'superman' die voor spectaculaire dunks kan zorgen.


Het is 1 april en ze kunnen het hier niet laten om even alle lichten uit te doen en op het grote scherm een 'windows blue screen' te tonen, een gepaste april fools waar heel veel mensen even mee weg waren! Verder worden we getrakteerd op beelden van een resem celebrities die ooit eens in het publiek zaten zoals Kim Kardashian, Jack Nicholson, Steve Tyler, Justin Bieber, Donald Trump. Kevin Bacon, Bruce Willis en Aretha Franklin en ik probeer met de zoom van ons fototoestel om zelf een paar bekendheden te spotten, maar kan helaas geen enkele spotten.

Het basketspel is maar ondermaats en we zijn blij dat er tijdens de time-outs nog wat ambiance gecreƫerd wordt door de dansende mascottes. De opblaas mascottes zijn echt hilarisch en we lachen ons een deuk met de dance off tussen de mascottes en de cheerleaders. De match wordt uiteindelijk gewonnen door de Orlando Magics met 89 - 77.




Zaterdag & Zondag 2-3 april 2011

Day 11 en 12: Orlando

Vandaag kan ik uitslapen in een zacht hotelbed, we zitten in het Renaissance hotel vlakbij Seaworld en Olivier is al vroeg op om naar zijn conferentie te gaan. Het enige wat er vandaag op het programma staat is afscheid nemen van onze auto. Nadat ik de auto heb ingediend, spring ik op de Iride-trolley naar het Orlando premium outlet shopping center dat echt mega groot is. Alle merken zijn vertegenwoordigd en er zijn zoals steeds goede solden. Hier een paar uur rondhangen is echt gevaarlijk: ge kunt een letsel oplopen aan uw pols van het kredietkaart swipen, winkeltassen dragen of passen. Ben zoet tot 17u ookal ben ik niet zo'n shoppingfreak.

Op weg naar het hotel zie ik een aantal zeer merkwaardig huizen, het omgekeerde huis aan de ingang van wonderworks doet mij toch wel twee keer knipperen en afvragen of ik dit juist heb gezien en het ripley believe it or not museum is ook bizar. We zitten hier dan ook in Orlando, waar er de grootste concentratie van pretparken ter wereld is en dat is overal eraan te zien.

 De rest van de dag, rust ik relaxt uit aan het zwembad ( en dat is ook grotendeels het programma voor de volgende dag).


Voor het avondeten gaan we met een paar Nederlandse collega's van Olivier die hier ook zijn voor de conferentie eten bij een Thai. We eten echt op z'n thais op de grond aan een lage tafel, met een paar Nederlanders is dit echt erg gezellig. En we keren zelfs totaal onamerikaans te voet naar ons hotel terug.

De volgende dag valt er niet veel te melden aangezien ik erin slaag om een goed ligbed met parasol te bemachtigen aan het zwembad en dus heel de dag hier vertoef om nog een laatste dag te genieten van de stralende zon.

Want op 4 april 's morgens vertrekt ik onmenselijk vroeg (4.30am) terug naar de Westkust met een rechtstreekse vlucht van Orlando naar SF en komt er een einde aan ons Florida avontuur. Olivier blijft nog een paar dagen langer voor de conferentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten