De politieke impasse is het gespreksonderwerp onder de Belgen hier op Stanford en vele buitenlanders beginnen er zich ook in te verdiepen. Zelfs in de amerikaanse kranten worden er artikels gewijd aan onze politieke situatie:
Time - Belgium breaks record for longest time without government
Boston.com - Belgium ties Iraq for logest period with no government
Het is wel eens interessant om te lezen hoe ze erover denken in het buitenland in plaats van alle maleise te volgen in de Belgische media zoals het journaal, de redactie.be en de Standaard website.
Maar stilaan beginnen we onze interesse te verliezen of kunnen we de draad niet meer volgen en staan we met een mond vol tanden als ze hier vragen hoe het nu eigenlijk zit in Belgie...
Daarom leek het ons heel toepasselijk om prof C. Crombez uit te nodigen voor een lezing om een beetje klaarheid op de zaak te krijgen.
A Year of Political Paralysis in Belgium
-
Prof. C. Crombez
Prof C. Crombez is een visiting professor aan Stanford en nog steeds gelinkt aan de KULeuven. Hij is gespecialiseerd in politiek en bovendien Alumni van Belgica en lid van BCNC. Wie is er dus beter geplaatst om ons eens heel de situatie uit te leggen?!
Belgica organiseerde deze talk samen met BCNC in het Bechtel international center te Stanford en naar Belgische gewoonte was het een succes door de overvloed aan eten en er daagden toch een 30tal Belgen op om naar de uiteenzetting te luisteren (Vlamingen EN Walen). Prof Crombez probeerde op een uurtje tijd de huidige politieke situatie te schetsen en wat het allemaal betekent en hoe en waarom het zover gekomen is. Nadien werd er zwaar gedebatteerd en gediscussieerd aangezien ook hier de meningen verschillen. Zo vliegt de tijd al snel voorbij en worden we al snel vriendelijk verzocht om te vertrekken aangezien het al lang voorbij sluitingstijd is.
Sommige van ons zijn echter nog niet uitgebabbeld dus zetten we bij pot en pint de discussie verder in downtown Palo Alto.
Persoonlijk vond ik het een hele interessante lezing aangezien ik door al dat politieke gedoe de geschiedenis en het waarom erachter uit het oog was verloren en hier terug een beetje op de hoogte van werd gebracht, MAAR hoe het nu verder moet en hoe lang het nog gaat duren en wat te doen bij volgende verkiezingen is nog altijd een groot vraagteken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten