dinsdag 17 mei 2011

winterprik in mei?!

Terwijl het kwik vorige week vlotjes naar de 30 graden steeg, twijfel ik er vandaag aan om toch even de verwarming op te zetten...


Sinds zaterdag passeert er een zeer late winterstorm over California en brengt uitzonderlijk zeer koude temperaturen en regen mee voor deze tijd van het jaar. In de Sierra's was het al een lang sneeuwseizoen en deze week valt er zowaar nog een aantal cm bij!

Dit hebben we blijkbaar te danken aan La Nina:
Winter like weather pattern sticks - NBCbayarea.com
" Forecasters blame the weird weather on a La Nina weather pattern which has already produced many extremes this spring. We will have more rain over the current four day period then we normally see in the entire month of May, with temperatures 10-15 degrees below average."



Het is zelfs zo straf dat de wielerronde: 'AMGEN tour of California' die eerder in februari werd georganiseerd en wegens mooier weer in de lente, naar mei verschoven is, nu te kampen heeft met extreme weersomstandigheden. Ze hebben zelfs de openingsrit rondom Lake Tahoe moeten annuleren aangezien het maar 2 graden is en er sneeuw valt en dat in mei. Dit feit gaat wielerminnend Belgie ook niet zomaar voorbij en het wordt zelfs vermeld op de sporzawebsite.en in het journaal


Dit heeft leuke en minder leuke gevolgen:

Zo kan California voor de eerste keer sinds jaren zeggen dat de droogte officieel over is, want door de record sneeuwval in de Sierra's (over 160% dan normale sneeuwval en de sneeuw in de Sierra representeert 1 derde van de totale watervoorraad voor heel California), zijn alle reservoirs volledig gevuld en moeten zelfs gecontroleerd ontlast worden door de hoge waterstand. Men zou verwachten dat hierdoor de waterprijzen eindelijk zouden dalen, maar door de overvolle spaarbekkens is er meer onderhoud nodig aan de waterwegen en gaat de prijs zelfs nog meer omhoog... Al de moeite om een beetje water te besparen, lijkt verloren moeite te zijn geweest aangezien de rekening toch nog blijft aandikken. Bovendien wordt heel veel water naar de grote steden in het Zuiden geleid waardoor er een watertekort is in de central valley waar een groot deel van de voedselproductie voor de US wordt geproduceerd. (Mooi verslag hierover in het belgisch journaal)

De regen zorgt er ook weer voor dat het levensgevaarlijk is op de weg. Amerikanen kunnen niet rijden in de regen (onbegrijpelijk voor Belgen en Nederlanders) en de wegen zijn ook niet voorzien met een deftige afwatering, waardoor er bij een kleine regenbui ganse straten blank komen te staan en het risico op ongelukken drastisch verhoogt.


Laat staan dat de gemiddelde Californier ook nog nooit van het begrip 'anticiperen' heeft gehoord, waardoor ge nogal rare capriolen ziet op de weg. Zo gaan ze ervan uit dat als een rijstrook stopt, men gewoon opzij mag gaan in de volgende strook zonder te kijken of pinker aan te zetten.
Zo racen ze u langs rechts voorbij om dan vol op de rem te gaan staan als ze te dicht bij hun voorganger komen en dan vervolgens zeer traag beginnen te rijden waardoor ge ze uiteindelijk weer rustig voorbijsteekt. (In Belgie weet ge tenminste als ze u proberen langs recht voorbij te steken, dat ze een poging gaan doen om u op de laatste moment de pas af te snijden door in hun auto in het kleine gat te wurmen tussen u en de voorliggende auto... en dus kunt ge hierop ook anticiperen door gas te lossen of smerig de deur toe te doen door het gat dicht te rijden).
En kijk nooit raar op wanneer ze plots zonder reden op de rem gaan staan terwijl er voor hun niks gevaarlijks te zien is, dit wilt meestal zeggen dat de weg lichtjes naar beneden helt (amper waarneembaar), en aangezien ze ook nog niet hebben gehoord van gas lossen of remmen op de motor, gaan ze steevast op de rem staan, want plots beseffen ze dat ze toch iets te vlot bollen en nu moet het lukken dat  highway patrol officers ook logischerwijze deze plaatsen uitkiezen om snelheidscontroles te doen...

JAWEL Terwijl ik dit neertyp, knallen er twee auto's tegen elkaar op het kruispunt voor ons complex en is het hier een circus van loeiende sirenes en brandweerwagens, ambulances en politie. Een betere confirmatie over de rijvaardigheden van Californians is niet mogelijk, *grijns*

Ook zal het zeker tot begin juli duren eer de passen door de bergen (Sonora en Tioga) volledig sneeuwvrij en open zullen zijn, waardoor veel mensen hun plannen voor een roadtrip zullen moeten aanpassen en een stukje natuur moeten schrappen van hun to-do lijst, alsook hun kledij die in de valies steekt, lichtelijk moeten aanpassen voor kouder weer.

Leuker is dan weer het feit dat onze geplande raftingtrip een heel wild adventure zal zijn en dat de bay-area nog een lange tijd groen zal blijven met mooie wildflowers in plaats van de dorre bruine heuvels die we vorig jaar al in mei konden aanschouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten