zaterdag 21 mei 2011

Belgica raftingtrip

Ookal is het weekend, toch zijn we vroeg uit de veren want vandaag staat de lente activiteit van Belgica op het programma: RAFTING, whooohoo


Als laatste activiteit dit academie jaar organiseert Belgica een raftingtrip op het onderste stuk "the Gorge" van de south fork van de American River (Lotus,CA in de buurt van Sacramento).
Bij de aankondiging van het event krijgen we veel enthousiaste reacties en vandaag gaan we met een groep van 20 mensen de rivier afvaren.


Door de grote sneeuwval deze winter, belooft de raftingtrip een echte must en zeer actief te zijn. We opteerden voor een klasse 3+/4 trip, aangezien het waterniveau momenteel heel hoog staat waardoor de moeilijksheidgraad omhoog gaat...
We hebben toch een heel aantal beginners in de groep en willen allemaal evenveel ervan kunnen genieten...

Hier een beschrijving (+ video) van wat er ons vandaag allemaal te wachten staat:
Your trip begins with easy Class II rapids, the perfect warm-up for the Class III whitewater that waits downstream. Before we get to the big stuff, we break for a delicious riverside lunch.
After lunch, we're back in the rafts, paddling the Class III whitewater of the "Gorge". Our Class III challenge begins with Fowler's Rock Rapid and culminates with rapids like Hospital Bar and Recovery Room. Any trip through the rapid-filled "Gorge" is an eventful one! Reaching Folsom Lake in the late afternoon, we float to our take-out.



Het is een lange rit tot aan de El Dorado Hills, waar de American River ligt (3 1/2 u, bijna tot Tahoe). We springen dus al om 6.30am de auto in om tijdig op de afspraak te zijn om 10u aan All-Outdoors River Center in Lotus, CA.

We verzamelen op de parking en leren een paar nieuwe belgen kennen. Julian en Quyen, Nicholas en Magali, die allemaal nog maar pas in San Francisco gearriveerd zijn.

Ons rafting avontuur begint eerst met het passen van wetsuits en lifevest, want het water is koud en ge moogt er zeker van zijn dat we nat gaan worden. Daarna krijgen we een lange uitleg van veiligheidsprocedures om te weten wat we juist moeten doen als we uit de boot vallen etc. Ze proberen ons nogal schrik aan te jagen, maar sja, de amerikaanse voorzichtigheid voor liability, tis te hopen dat het toch een beetje overdreven is uitgelegd, anders staan we voor een heuse uitdaging.

4 boten met 20 zotte Belgen, dat belooft...!


De voormiddag verloopt nog kalm, is vooral een opwarming voor later op de dag. We krijgen toch al een paar kleine rapids (class II+) te verwerken waarbij we nog relatief droog blijven (afhankelijk van de zitplaats in de boot natuurlijk). Het is een warme dag dus duurt het niet lang voor we in het water springen en veel plezier maken met watergevechten, zodat iedereen wat afkoeling heeft...


Tegen de middag stoppen we even aan wal voor een goede lunch en spelen we nog een spelletje: een koekje met confituur tegen je voorhoofd plakken en dan zonder handen het proberen in je mond te krijgen om op te eten, lachen verzekerd!


Daarna stappen we terug de boten in met nieuwe energie. We zijn totaal nog niet moe en onze honger naar adrenaline is rond de lunchtijd nog niet gestild. We hopen dat we nu wat meer "white water" actie krijgen.

In de namiddag komen we aan het wildere stuk in de kloof, Class III+/IV, wat steviger dus dan deze morgen. Nu is het gedaan met de fun, (tijd voor adrenaline?), we leggen ons met volle concentratie toe op het peddelen wanneer we de eerste stroomversnellingen naderen, maar achteraf bekeken, valt het al bij al nog mee. Bij de eerste IV stroomversnelling (Satan's Cesspool) waar de officiƫle actie foto wordt genomen, moeten we ons even goed vasthouden en de boot stabiliseren, maar we geraken er zonder problemen door, zonder iemand overboord.




De boot met instructors heeft minder geluk en gaat overkop waardoor we er allemaal uitgekatapulteerd worden...YES, we hebben eindelijk een echte adrenaline rush en zetten een tandje bij om een sprintje te trekken om er eentje uit het water te vissen.


Nu volgen de rapids elkaar in sneltempo op en is iedereen met een smile tot achter de oren aan het peddelen en aan het joelen van plezier wanneer we over de whitewatergolven bouncen. Het beste wordt als laatste bewaard en met een hoge golf bij de 'Hospital Bar' rapid, zijn we aan het einde van de canyon gekomen en kunnen we weer rustig ademhalen (de ene van de schrik, de andere van de kick).

Op het kalme stuk naar Folsom Lake, zijn we blijkbaar nog niet moe genoeg en houden een kleine roeirace of proberen de stoere jongens nog wat met hun spierballen te rollen door ipv de gids te roeien. Anderen duiken in het water met een salto en een aantal "lopen over", switchen van boot. Kortom, we hebben leute totdat we terug aan wal staan.


Nadat we alle boten uit het water hebben gehaald, staat er ons nog een busrit van een dik uur te wachten om terug te geraken aan het outdoorcenter, de verhalen en ervaringen van de verschillende boten worden uitvoerig besproken en als afsluiter gaan we nog ene gaan drinken in de plaatselijke bar.


De conclusie van onze raftingtrip: voor sommigen was het wat te kalm, voor anderen was er al excitement genoeg, kortom een zeer geslaagde uitstap waarbij we weer nieuwe vrienden/leden bij Belgica hebben gemaakt. Een mooie afsluiter van het academisch jaar!

Voor meer foto's check de fotopagina...

Verslagen vanop Belgica site en een andere deelnemersblog:

Belgica site:
"We ended the academic year with an amazing white water rafting trip. 24 students from UCSF, Berkeley and Stanford University went for a full day rafting. 3 boats full of crazy Belgians were struggling down the American Fork River, the ideal occasion to get to know each others real personality."
Blog Nicole (geadopteerde Nederlandse)
"Gisteren was ook een zeer toffe dag; ik ben gaan raften op de American River samen met de belgen. Het was zo'n drie uur rijden om bij de rivier te komen dus mijn dagje begon al rond 5.30. Daar aangekomen kregen we natuurlijk eerst papiertje dat we moesten tekenen waarin we we aangaven dat we alle risico's (geloof me, dat zijn er volgens de raftingburea veel) kende. Ook kregen we een uitgebreide instructie waarna ik redelijk bang was want ze hadden alle mogelijke gevaarlijke situaties behandeld...
Maar zodra we op het water waren was het alleen maar harstikke leuk en alleen maar spannend en niet gevaarlijk. (al is een boot vol met leraren wel omgeslagen... Wat ik redelijk vreemd vind want een groep onervaren rafters had geen problemen)"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten