zondag 29 mei 2011

Memorial weekend part 2: Death Valley

Zondag 29 mei 2011

Wanneer we wakker worden, vriest het en staat er nog steeds felle wind. Telescope peak hangt in donkere dreigende wolken. We besluiten om de warmte op te zoeken en naar de vallei te rijden en de telescope peak hike uit te stellen in afwachting van beter weer.


Wanneer we toekomen in Stovepipe Wells ranger station worden we deels teleurgesteld, maar ook aangenaam verrast: we vernemen dat Titus canyon gesloten is omwille van de regenbuien (en wij hadden nu juist een 4x4 om er volledig door te kunnen rijden) en dan blijkt dat 1 op 3 van de mensen die we hier tegenkomen Belgen te zijn. Verder vragen we ons af of het een toeval is of niet, maar iedere keer als Olivier in Death Valley komt begint het te regenen!!

We zien de donkere wolken binnenrollen, maar we willen toch nog, voor de regen ons bereikt, wandelen in Mosaic canyon. Een populaire en redelijk mooie canyon met interessante geologie gelegen vlakbij Stovepipe Wells Village.


Mosaic Canyon
Een gemakkelijke 4 mijl hike. Vanaf de parkeerplaats, loop een eindje in de canyon tot een aantal versmallingen met secties van gepolijst marmer en conglomeraat rock. De versmalling eindigt na 10 minuten wandelen en de canyon wordt vanaf hier erg breed. Gelukkig is het grind aangestampt, waardoor het stappen vrij gemakkelijk gaat. Na ongeveer 45 minuten kom je bij een droge waterval die een goed te betreden route heeft omheen de waterval aan de rechterkant een paar honderd meter terug (kijkend naar boven canyon). Boven dit punt zijn een paar kleine klimmetjes, gevolgd door een 45 voet droge waterval. Er is een klimmersroute rond dit obstakel links, maar het is nauwelijks de moeite waard, want je zult worden geconfronteerd met een reeks van droge watervallen net erboven die ook de goede klimmers tegenhoudt. Keer terug via dezelfde weg die je gekomen bent.


We wandelen een heel stuk de canyon in, maar keren terug nog voor we de eerste droge waterval zien omdat we toch graag droog blijven. We springen de auto in en stoppen aan salt creek waar we voor de eerste keer de puppy fish zien zwemmen, niet groter dan kikkervisjes, daarna passeren we met onze 4x4 door mustard canyon om uiteindelijk te parkeren bij Golden canyon, waar we op aanraden van de ranger een loop van 4 mijl door de badlands gaan volgen.


A short self guided loop hike with views of Manly Beacon, Red Cathedral and colorful badlands, located south of Furnace Creek. easy 4 miles.
From the trailhead, Follow the canyon wash east into Golden Canyon, which is composed mainly of soft, yellow mudstone. It's easy walking as you head up the rather wide wash. It's a one mile hike to the last sign of interpretive trail , though you can continue up the wash for another 1/4 miles for closer views of the Red Cathedral, a scenic cliff face which borders Golden Canyon to the east. After viewing the Cathedral, return to the last sign post and follow the Gower Gulch Trail south as it climbs up through the mudstone with some nice views of colorful badlands to the west. The path climbs moderately steeply up and under the prominent peak of Manly Beacon, then drops down through a series of washes to a junction with the left branching Zabriskie Point Trail. Stay straight at the sign and enter a wide rocky wash. Follow the large wash down stream past a number of old mines which were used to extract borax and talc. The wash continues west, descending a few easy drop offs as it goes until ending in a 40 foot dry fall with views down into Badwater Basin. The path skirts the dry fall on the right and then follows the foothills, somewhat faintly, heading north back to the parking area.


Normaalgezien is het deze tijd van het jaar broeiend heet en is het een ware marteling om tussen het gele zand van de badlands te wandelen, zelfs nu dat het regenachtig is en er veel wind staat, komt de zon er af te toe door en is het bakken geblazen.


We wandelen 2,5u door een landschap dat fel lijkt op dat van in de film "the hills have eyes". Op het einde komen we aan de beschreven 40ft/13m drop off droge waterval, waar we volgens de ranger gemakkelijk naar beneden kunnen klimmen, maar het is een loodrechte wand met weinig grip en na het even bekeken te hebben, zijn we blij dat er ook een zijpad loopt waar we zonder problemen terug op het pad geraken.

We hebben nog wat tijd over vandaag en rijden verder naar de offroad drive door twenty mule canyon en stoppen aan Zabriskie point voor het uitzicht over de badlands waar we juist doorgewandeld zijn. Nog geen 5 minuten later begint het te stortregenen en terwijl we willen schuilen in de auto komen we ook hier op de parking Belgen tegen, die we snel een lift geven naar hun auto op de trailhead parking van Golden canyon.

Na onze goede daad voor landgenoten voor vandaag, hebben we wel een hamburger verdiend en dus zitten we de regen uit in Furnace Creek. Wanneer de regenbui overgetrokken is, beslissen we om onze tent op te zetten  op de emigrant campsite (2100ft), een vrij primitieve campground waar we zelfs geen pin in de grond krijgen om onze tent vast te zetten en dus wat creatief met rotsblokken moeten zijn. Al een geluk is het slechte weer voorbijgetrokken en staat er niet meer zoveel wind.


We profiteren van het koelere weer om nog een laatste sightseeing te doen: zonsondergang op de Mesquite dunes. We hebben zelfs nog genoeg fut in de benen om naar de top van een van de hoogste duinen te klimmen, een mooie zonsondergang wordt het niet, want daarvoor is het nog te bewolkt en wanneer we boven op de rim zitten, worden we ook nog eens gezandstraald door een laatste rukwind, maar toch is het de moeite waard en worden we even helemaal "zen"...


Terug op de camping, komen we een paar klimmers tegen die ook naar de vallei zijn afgezakt omwille van het slechte weer in de bergen. We krijgen te horen dat we een goede keuze hebben gemaakt om de hike uit te stellen want er passeerde een stevige sneeuwstorm op Telescope peak, 25F/-4C... brrrr, daar waren we zeker niet op voorbereid!

Ookal is het spijtig dat we niet tot op het hoogste punt van Death Valley geraakt zijn, wat oorspronkelijk ons doel was, toch kunnen we niet klagen want nu we hier midden in de open vlakte zitten en het stilaan opklaart, worden we getrakteerd op een helder nacht en genieten we van een prachtige sterrenhemel.
We zien zowaar de melkweg vlak boven ons hoofd, en alsof dat nog niet genoeg was, spotten we terwijl we op onze rug de nachtelijk hemel inturen een aantal vallende sterren!!

 
Sommige mensen zeggen dat Death Valley maar een hoop stenen is, maar de beauty die we dit weekend overdag en 's nachts hebben gezien, is moeilijk met woorden te beschrijven!
Het doet ons nadenken over de pracht van de natuur, de nietigheid van de mens en de schande dat we dit alles zo weinig appreciƫren en verwaarlozen...

TO BE CONTINUED

Geen opmerkingen:

Een reactie posten