vrijdag 8 januari 2010

zoektocht naar appartement

Vrijdag 8 januari

vanmorgen al direct last van jetlag... al om 6u smorgens klaarwakker. Er zit niks anders op dan op te staan en zo goed mogelijk de dag door te komen. Aangezien we een huurauto hebben voor een week, moeten we er het beste uithalen en profiteren om de buurt te verkennen en op zoek te gaan naar een appartement. Eerst doen we een kleine wandeling langs University Avenue, de hoofdstraat met alle actie in Palo Alto. We zitten momenteel bijna in het centrum, in een zijstraat van University Av. Handig toch !

Daarna halen we de huurauto uit de garage en rijden een paar blokken rond. We worden direct geconfronteerd met een aantal andere verkeersregels dan in België. Het is even wennen aan de speed limits, de verkeerslichten die achter het kruispunt staan, het rechts afslaan ookal is het verkeerslicht rood...

Vandaag hebben we zowat heel de buurt verkend en de typisch Amerikaanse shops en ketens bezocht. Safeway, Trader Joe's (zelfde als Aldi), Wallmart, Whole foods, Sears, Macy's, Bloomingdales,...
We waren eigenlijk op zoek naar een deftige bakker, maar dat blijkt niet zo evident te zijn.
echter om 4pm zijn we compleet uitgeput en niks meer waard, dus doen we een vroeg avondslaapje, alvorens terug wat bij positieven te zijn en de verschillende TVkanalen te checken op favoriete TV-series en films.

Weekend :Zaterdag 9 januari en zondag 10 januari

We vervolgen onze zoektocht in het weekend, blijkbaar is dit een beter moment om appartementen te bekijken, zelfs op zondag kunt ge bij de rental offices terecht. Op zondag zijn er zelfs heel veel open houses, maw. kunt ge naar woningen gaan kijken die te koop staan en omwille van de crisis vindt ge nu op iedere hoek van de straat wel een bordje met een pijl naar een of andere "open house". Dit is wel eens interessant om te doen , maar als ge de prijzen van huizen zit , dan denkt ge wel twee keer na. Voor zo'n bedrag koopt ge in België 2 huizen! Dus dit is way out of our league ! Terug naar 1br en 2br appartementen dan maar, want de huurprijzen zijn ook al om u tegen te zeggen.

Via craigslist zoeken we een aantal adressen van appartementen in de buurt en gelukkig zijn er aan de meeste complexen wel een rental office of een manager aanwezig, dus we stippelen een route uit via google maps en bezoeken zo in de ganse week een 20tal appartementen.

Tijdens die zoektocht botsen we op het hoofdkwartier van Facebook en passeren we de Apple store waar we natuurlijk eens moesten binnenspringen.


Ook verkennen we de redelijk nieuwe Ikea die hier maar ene mijl verder ligt. Even groot als die in Nossegem, alleen is er 5x meer parking aan. Het interessante is hier wel dat de prijzen nog goedkoper zijn vermits ze in dollar staan en bovendien waren er in januari ook nog eens sales.
We hebben dus maar direct een dekbed en kussens gekocht.



Bij het bekijken van de appartementen hier in de buurt van Stanford valt ons meteen op dat ze hier in Amerika nog overal kamerbreed tapijt hebben liggen en niet zomaar een tapis plaintje, maar zo van dat dikpolig tapijt zodat ge elkaar kunt besluipen in huis. Helaas geeft dit de meeste appartementen ook direct een ouderwetse look. Hardwood floors zijn hier nog niet in. Ook zijn de meeste kamers nogal donker en persoonlijk willen we toch eerder een licht en luchtig appartement huren. Bij sommige complexen is er een zwembad of een fitness aanwezig wat wel interessant is als ik hier de eenzame werkloze echtgenote ga zijn.
Helaas geven de zwembaden eerder een gevangenisgevoel dan een vrij gevoel omdat ze overal een groot hek rondom zetten en ge dus een gevoel krijgt dat ge in de zoo zit als ge op een zetel aan het zwembad zou zitten. Het zal wel een reden hebben maar echt aanlokkelijk ziet het er niet uit.

Tijdens onze zoektocht doorkruisen we zo Menlo Park, Palo Alto en Mountain View. Er zijn wel een aantal potentiële kanshebbers, maar als we dan informeren naar hoe we de procedure moeten opstarten, dan stuiten we op een eerste probleem. Ze vragen allemaal naar een credit check en een credit history, maar aangezien wij foreigners zijn , hebben wij nul, nada, nougabollen qua credit history... Ge moogt nog een millionair zijn in Europa, hier in USA hebt ge zogezegd geen geld, als ge geen credit history hebt en zijt ge dus niet kredietwaardig...
Gelukkig hebben sommige verhuurders al wel door dat er aan Stanford studenten wel iets valt te verdienen en dat de meesten wel capabel zijn om de huur te betalen, of ze verhogen de waarborg.

Een ander probleem is het openen van een bank-account. Aangezien de meeste verhuurders een deposit vragen via een check , hebben we een Amerikaans rekening nodig. Blijkt echter dat we om een rekening te kunnen openen een permanent adres moeten kunnen opgeven en dit bewijzen door een rekening te presenteren van nutsvoorzieningen ofzo. Hoe kunt ge nu een rekening tonen die ge moet betalen via bank als ge nog geen bankrekening hebt ???? Over een oneindige lus gesproken...

Gelukkig blijkt dat ik bij Bank of America wel een rekening kan openen als student en mijn fondsen worden gesponsord door mijn ouders. Whatever, works fine for me :)
We krijgen wel geen credit-card vast dus een credit history opbouwen zal pas zijn wanneer we een social security number hebben. Wel doet de bankbediende een geste door mij 2 dozen checks te geven. Als hij nu ook nog een infobrochure zou hebben hoe we die moeten gebruiken dan zou het helemaal goed zijn. Het banksysteem is hier nogal ouderwets, alles wordt nog via checks betaald en dus op papier verhandeld. Zelfs als ge online een check doorstuurt, schrijft de bank die uit om aan de ontvanger te geven , die daar dan mee naar de bank teruggaat om dan via deposit terug op zijn rekening te zetten. Het systeem van overschrijvingen wordt hier maar zelden gebruikt in tegenstelling tot Europa waar bijna alles via wired transfer wordt gedaan en tegenwoordig online niet veel meer wordt uitgeprint. Het overschrijven in USA is echter immens duur om over de tarieven van internationale overschrijvingen nog maar te zwijgen.
Het beste is nog om geld gewoon van Belgische rekening af te halen aan een ATM automaat en dan in die zelfde ATM automaat een deposit te doen op Amerikaanse rekening.
Tot zover het bankdebacle...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten