zaterdag 13 februari 2010

Mavericks big surf contest


IT'S ON !!!

Vandaag wordt de Mavericks big surf contest gehouden, een event dat maar 1 keer op een jaar wordt georganiseerd in de winterperiode als de swell voor grote golven zorgt (door een storm in de Paficic). En sinds gisteren is het officieel, Mavericks 2010 is a go.

Mavericks is een bekende wereldberoemde golf waar maar een paar waaghalzen op durven surfen. Vandaag worden er golven van 20 ft verwacht...

We staan vroeg op want ze hebben op het nieuws aangekondigd dat er zo'n slordige 40000 man naar Half Moon Bay zou afzakken om de contest te volgen. Na een half uurtje rijden zonder enige file komen we om 7am toe aan Pillar point aan Princeton at the Sea waar de actie het best te zien is. De competitie start om 8am maar de beste plaatsen zijn al bezet, want er is maar een klein stukje strand en een steile clif waar iedereen kan staan omdat de rest militaire basis is.


We checken eerst het strand uit en kijken naar de hoge golven, maar hoogtij is voorzien voor 10am en de golven komen nu soms al tot aan de voet van de klif. Aangezien we geen natte voeten willen kruipen we een stukje de berg op, geen moment te vroeg want een paar tellen later komen er een aantal golven aangerold op het strand. Echter op de klif is het ook niet veilig want er staan hier zoveel mensen bijeen gepakt dat een duwtje genoeg is om er een paar de klif af te duwen. bovendien waarschuwen ze dat door de regen van de laatste dagen de klif nog onstabieler is dan anders...


Wij beslissen dan maar om nog wat verder naar achter te gaan en de actie te volgen op het grote scherm dat opgesteld staat. Veel beter aangezien we geen supertelelens of verrekijker in ons bezit hebben, zien we meer op het scherm. Echt zot om die mannen te zien gaan op de golven, ik ben dan wel prettig gestoord, maar dit ziet ge mij toch niet direct riskeren


Maar goed dat we verder zijn gaan staan want tijdens hoogtij slagen er 3 golven over het strand en veegt de helft van het sponsordorp weg, luidsprekers, scorebord,alles. Blijkt dat er 13 mensen meegesleept zijn door de golf en dat er een paar een arm of een been gebroken hebben. Chance dat we op tijd besefte dat het daar toch redelijk gevaarlijk was. Hieronder een situatieschets van voor en achter de wipe-out adhv 2 foto's:



Tegen de middag begint onze maag te grommen en aangezien de helft van de standjes weggevaagd zijn, hoogtij toch voorbij is en de beste golven dus gepasseerd zijn, keren we terug naar het stadje Princeton at the Sea.

Op de terugweg merken we pas hoe druk het is, er stroomt nog een massa volk toe, terwijl het strand wegens veiligheidsredenen is afgesloten, en dus kruipen ze allemaal de kliffen op om een glimp te kunnen opvangen van de contest.

We hebben een beetje medelijden met al diegene die nu nog toekomen en niets te zien krijgen, terwijl wij al terugkeren omdat we het wel genoeg vonden en onze prime location achter ons laten.

Wanneer we van Half Moon Bay terug naar Palo Alto rijden, is er plots wel sprake van de verkeersdrukte want in de ander richting staan ze vanaf de highway aan te schuiven om nog naar het event te gaan kijken (terwijl de finale al bezig is)...

Een half uurtje later kijken we rustig naar de finale via de webcam en blijkt dat er niet veel meer te beleven valt. Al de actie was tijdens de heats en die hebben we van dichtbij meegemaakt.
's Avonds kijken we uitgebreid naar de helikopterbeelden van de verschillende zenders die heel de dag boven ons hoofd rond cirkelden en blijkt dat deze editie de meest memorabele was. De hoogste golven ooit tijdens de wedstrijd en de wipe-out van de spectators op het strand is hetgene dat nog het meest wordt besproken.
We beklagen het ons niet dat we zo vroeg uit de veren moesten vandaag...

Dan rijst plots de vraag: Komt het omdat wij aanwezig waren dat er weer zoiets gebeurd??

Geen dolfijnen of walvissen te zien als wij op de boot zitten of het nu in Australie, Hawaii,Maui,Tenerife of Rangiroa is, Tsunami op huwelijksreis, wipe-out door onze aanwezigheid op de Mavericks, zijn er hier vreemde krachten aan het werk? Are we haunted, trekken wij deze malchance aan?

  
Voor de ramptoeristen of de geinteresseerden:

meer foto's van onze ervaring van de surf contest:  "Californian adventure"

1 opmerking:

  1. Ik denk dat het inderdaad aan jullie ligt. Niet slecht bedoeld zelle, maar jullie gaan nu eenmaal vaker naar plaatsen waar zulke zaken waarschijnlijker zijn. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen