woensdag 3 maart 2010

Bezoek Napa valley

Vandaag hebben we opnieuw bezoek over de vloer. Mijn neef Steven en zijn collega Dimitri zijn in de peninsula op business trip voor Imec.
Steven heeft voor mij een hele lading mee van skikleren tot pakjes chocolade die ik met plezier in ontvangst neem. We hebben ons nichtje Mieke beloofd om ene te drinken op haar gezondheid (en kosten?) voor haar verjaardag dus op naar Napa...

We hebben een volledige dag de tijd dus het plan voor vandaag, ondanks de regen en flood warning, is om in Napa valley aan winetasting te gaan doen. (Nu al uitgeroepen tot de klassieker om op een regenachtige dag met bezoekende familie te doen).

Onze 1e stop is in San Francisco aan Twin peaks waar ge een mooi panoramazicht hebt over heel de stad. Blijkbaar waren Steven en Dimitri hier nog niet gepasseerd ookal zijn ze al een paar keer in San Francisco geweest. Ondanks het regenachtige weer is het zicht toch nog goed en kan Steven zich uitleven met het testen van de fotocamera van zijn schoonbroer.


De 2e stop: Battery Spencer Vista point , waar ge een mooi zicht hebt bovenop de Golden Gate bridge. Beter dan het toeristische vistapoint dat vlak achter de brug ligt! We hebben dan ook nog eens geluk dat de moment dat we daar zijn het een volledig blauwe lucht is, geen mist ! Blijkbaar heeft Dimitri een gift om mooi weer te brengen aan de Golden Gate Bridge. Helaas werkt dit alleen in de omgeving van de brug en niet in Napa Valley want de regen blijft bij bakken uit de lucht vallen.


We besluiten om in Napa downtown te eten (niet zoals vorige keer dat we op de middag vergeten zijn om te eten) om met een volle maag aan onze dagactiviteit te kunnen beginnen: 'Winetasting'.
We hebben de keuze tussen Sterling Vineyards waar ge met een kabelbaantje omhoog gaat en Castello di Amorosa (want dit was vorige keer met Peter heel goed meegevallen) een middeleeuws kasteel want het oog wilt ook wat. Omwille van de regen en 0% kans op een mooi ver zicht in de vallei wordt het Castello di Amorosa.



De regen/flood warning is blijkbaar toch redelijk accuraat want de ruitenwissers werken op volle kracht en de straat ziet er eerder als een klein riviertje uit. Aan het kasteel staan al grote plassen, dus we hebben niet echt lang buiten rondom gekeken, maar beslissen wel om de 'premium tour en tasting' guided tour te volgen waarbij een kasteelgids ons door het kasteel, de grote feestzaal, kapel, kelders met vaten en fermenteerruimte leidt.


Bijkomend is er nog een barrel tasting in de grote barrelroom waar ge dus recht uit een vat wijn proeft die nog een aantal jaar moet "agen". Wat ge proeft heeft dus nog een redelijk ruwe smaak, wij proeven een cabernet van 2009 die nog maar een paar maanden in de vaten zit en pas na 2 jaar in flessen zal worden gebotteld en pas op de markt komt ergens in 2013.


Belofte maakt schuld... dus "op uw gezondheid, Mieke!!"

Het vervolg van de tour brengt ons langs de folterkamer, een doolhof van gangen onder het kasteel die allemaal vol gestapeld zijn met wijnvaten en stapels wijnflessen. De knightsroom met een ongeloofelijke klank, de dolby surround van de middeleeuwen! Als ge onder de luster gaat staan hoort ge alles weergalmen en in de hoeken kunt ge iets fluisteren en dit wordt klaar en duidelijk in de ander hoek gehoord. Veel betere kwaliteit dan de meeste skype verbindingen tot nu toe. De technische uitleg laat ik over aan de ingenieurs onder ons, maar het heeft iets te maken met het plafond dat een perfecte parabolische vorm heeft en dat de geluidsgolven hierdoor gecentreerd worden...



Als afsluiter van de tour krijgen we een 5tal wijnen die we kunnen proeven. Bij de winetasting hebben we weer geluk bij een ongeluk, doordat het zo'n slecht weer is en het midden in de week is, is de gids een beetje guller met de drank en ipv de 5 proevertjes krijgen we steeds opnieuw andere wijnen ingeschonken (10) waaronder zelfs een Cabernet Sauvignon 2005 'Il Barone' 'reserve' met een quotering van 94. Ik ben niet echt een wijnkenner en Olivier is er niet bij om het mij uit te leggen, maar ik heb toch heel wat opgestoken van de rondleiding. Zo is er een scoringssysteem met punten en als een wijn boven de 88 punten wordt gequoteerd is het een uitstekende wijn. M.a.w. die 'reserve'wijn is een topper. Blijkt dat als iedereen een andere wijn kiest, uiteindelijk al de wijnen (bijna) worden geschonken (goed om te weten :) ).
Het is zelfs zo kalm dat we de eigenaar van het kasteel: Dario Sattui in levende lijve zien omdat hij een babbeltje komt slaan uit verveling. De gids verdoezelt nog rap dat ze de reserve aan het schenken is en fluistert ons toe dat als hij iets vraagt, dat we dan moeten zeggen dat we de Merlot aan het proeven zijn. Lekker sneaky :)

Bij de winetasting krijgen we onder andere ook de Cabernet van 2005 onder onze neus geschoven om een vergelijking te kunnen maken met de Cabernet die we bij de barreltasting hebben kunnen proeven. Verder proeven we nog een sangiovese van 2006 (= chianti), een aantal dessertwijnen die vooral bij mij goed in de smaak vallen maar voor de mannen wat te zoet is en een Merlot uit 2006 die vorig jaar nog is uitgeroepen tot de beste wijn van Napa Valley.


Tijdens de winetasting krijgen we ook nog eens de uitleg mee waarom men zware rode wijn moet decanteren en op welke manieren men dit kan doen. Er bestaat namelijk een airdevice dat beetje lucht bij de wijn mengt door de wijn erdoor te schenken en dit vervangt een paar uur decanteren. Dan hebt ge nog de klassieke decanteerkan, maar uiteindelijk kunt ge het ook 'ordinair' doen door gewoon de fles helemaal uit te gieten in een kan , even te swirrelen en dan gewoon terug in de fles gieten :)
Een ander grappig feit: minderjarigen (dus onder 21 jaar in USA) mogen niet drinken en moeten op ' legal distance' blijven dit wilt zeggen op een armlengte van alcohol :). Stond daar toch zeker een vrouw met een baby aan de bar.NOT DONE Maar als ge redeneert dat de armpjes van de baby toch te kort zijn om een glas vast te grijpen dan is dit een uitzondering op de regel...

Een beetje tipsy komen we buiten en zoeken naar een volgende bezienswaardigheid.

6 miles verder is er een "old faithfull geyser" één van de drie ter wereld volgens de brochure, maar volgens wikipedia is het een "valse geiser". "Op enkele plaatsen met geothermische activiteit zijn gaten in de grond geboord die zijn voorzien van een ondoordringbare wand waardoor ze kunnen uitbarsten net als echte geisers. Hoewel deze zogenaamde kunstmatige geisers geen echte geisers zijn kunnen ze toch zeer spectaculair zijn. Een dergelijke kunstmatige geiser in Calistoga, Californië wordt wel de Old Faithful of California genoemd." Deze geiser spuit om de 40 min 60 tot 100ft hoog. We vonden het toch niet de moeite om in de regen te wachten op 1x zo'n waterstraal, dus laten we de geiser links liggen en keren we terug via de baybridge.

Uiteindelijk hebben we vandaag een trip van 212 mijl gemaakt van ca. 4 uur 48 min. driving time.


's Avonds als afsluiter van het bezoek van Steven en Dimitri gaan we eten in Joya, een Spaans restaurant op University Avenue in downtown Palo Alto,we laten de tapas aanrukken en we laten het ons smaken (zeker doordat we door al die wijn een fameus hongergevoel gekregen hebben)
Om 22u30 kruip ik stikkapot eindelijk ons bedje in, het was een lange maar leuke dag!

1 opmerking: