zondag 14 maart 2010

Whale watching trip



Vandaag vroeg uit de veren, want we moeten al om 9u30 in Monterey er zijn en het is 1,5u rijden van Palo Alto... We gaan namelijk naar walvissen gaan kijken of althans een poging ondernemen.

Want California is één van de weinige plaatsen in de wereld waar men het jaar rond walvissen kan zien en Monterey is hiervoor de beste uitvalsbasis. 
"Whale watching in Monterey Bay is the marine equivalent of going on a safari in Africa."

Monterey Bay is gekend voor de grote diversiteit van marine life waaronder zeeleeuwen, zee otters, zeehonden (seals), pelikanen en dolfijnen. Bovendien ligt de bay op de migratieroute van grijze en bultrug walvissen en kan men het grootste zoogdier ter wereld hier tegenkomen, de blauwe vinvis. Monterey is ook één van de broedplaatsen voor zeeolifanten.
Orka's
en schildpadden zijn ook te bewonderen in de bay en enkele van bedreigde diersoorten zoals de California sea otter, en de California brown pelican zijn hier nog te vinden.


In het midden van de bay ligt de Monterey Canyon, een van de grootste onderwatercanyons in de wereld (vergelijkbaar met de Grand Canyon). Monterey bay maakt deel uit van het Monterey Bay National Marine Sanctuary (a Federally protected marine area offshore of California's central coast). Het Marine Sanctuary loopt van Rocky Point in Marin County, juist ten noorden van de Golden Gate Bridge, tot aan Cambria in San Luis Obispo County, en bevat 276 miles (444 km) kustlijn en 6,094 square miles (15,783 km2) oceaan rondom de Monterey Bay. Hier wordt een van de werelds meest diverse marine ecosystemen beschermd en dit is een thuis voor veel zeezoogdieren , zeevogels en vissen.
Terwijl op andere plaatsen whale-watchers een heel eind in zee moeten gaan om walvissen te kunnen zien, kan men langs de kust van Monterey soms walvissen spotten aan wal met het blote oog. Dit komt door de aanwezigheid van de canyon. Ze is een perfecte habitat voor veel walvissen en geeft ze de mogelijkheid om dichter tegen het land te komen om zich te voeden door de diepte en de grote hoeveelheden voedsel. De grijze walvissen hebben dan weer de voorkeur om tijdens hun migratie in ondieper water te zwemmen en zijn verplicht om de bay in te zwemmen om rondom de diepe canyon te kunnen gaan.

In de winter en begin van de lente (mid-December tot mid-April) zijn er vooral grijze walvissen te zien tijdens de grote migratie van Alaska naar Baja California, Mexico en terug en zijn er ook verschillende soorten dolfijnen en bruinvissen te spotten. 
In de zomer en herfst (mid-april tot mid-December) zijn het eerder bultrug (humpback)walvissen, blauwe vinvissen en verschillende soorten dolfijnen die te zien zijn terwijl ze zich voeden en spelen in de bay. In deze periode hebt ge het meeste kans om ze van dichtbij te zien. 
Tijdens de overgang van het winter naar het zomerseizoen is de grootste kans om ook orca's (killer whales) in actie te zien wanneer ze in groep jagen op grijze walvissen.
Eind november tot mid-december zijn de kansen het laagst om er te zien, maar toch kan het zijn dat ge een glimp opvangt van een bultrug, blauwe of grijze walvis.

De perfecte plaats dus om eens op een boot te springen en te proberen zoveel mogelijk van deze prachtige zeewezens te zien...

Na wat research op het internet kom ik uit bij het "Monterey Bay Whale Watch Center" die blijkbaar de beste trips organiseren voor eenzelfde prijs als de meer toeristisch trips. Ze claimen dat hun success rate om walvissen te zien close to 98% ligt... Op het programma staat een 3 tot 3 1/2u durende boottocht en we gaan vooral grijze walvissen tijdens de migratie te zien krijgen.


Ze hebben ons aangeraden om ons warm te kleden want we gaan de oceaan op en daar kan het nog goed koud zijn en veel wind. Ookal voorspellen ze vandaag een max temperatuur van 19°C, toch trek ik twee dikke truien aan want om 7u30 vriest het nog hier in Palo Alto. En heb geen zin om kou te lijden als we 3u op een boot zitten. Heb voor Olivier dus ook al maar iets gaan halen tegen zeeziek zijn, want hij had geen zin om zich nog eens zo misselijk te voelen en alles te missen. Hopelijk voor ons en de rest op de boot, hebben we niet meer de vloek over ons hangen van niks of heel weinig te zien (Pech in Australië, Tenerife, Hawaii en Maui) en krijgen we genoeg walvissen en andere dieren te zien en liefst zo dichtbij als mogelijk is...
We hopen toch ooit eens mee te maken dat ze tot aan de boot komen en lekker actief zijn met jumps en salto's (zoals hieronder op de foto en filmpje) maar we gaan op pad met geen al te hoge verwachtingen zodat we achteraf niet teleurgesteld kunnen zijn.

Om iets na 10 am varen we de haven uit en rondom de haven zien we al direct een hele hoop zeeleeuwen en een zeldzame zeeotter. Rondom ons vliegen meeuwen en pelikanen... Eenmaal in open zee is het echt ijskoud en ben ik content dat ik 2 truien aanheb. De wind valt nog mee maar er is vandaag een toch een redelijke 'swell' dit wil zeggen grote golven en dus fel op en neer gedobber. Resultaat: veel zeezieke mensen! gelukkig Olivier niet want hij heeft wijselijk al een pilletje ingenomen voor we op de boot kwamen.
We moeten toch een dik uur geduld hebben eer dat we de eerste 'blows' van een groep grijze walvissen zien. Nancy, de kapitein en marine biologist vertelt ons ook dat we ze vandaag niet veel boven water gaan zien omdat ze gefocusd zijn om naar Alaska terug te keren en zoveel mogelijk afstand proberen af te leggen. Geen speeltijd dus deze keer. Maar Nancy blijkt ook een goede navigator te zijn , want keer op keer probeert ze ons zo dicht mogelijk bij de groep te houden als ze weer voor een 10tal minuten onderduiken. We zien ze toch vanop redelijke afstand (maar nog altijd niet voldoende om mijn honger te stillen , toch al dichter dan in Maui) en het is te moeilijk om met mijn fototoestel op het juiste moment te trekken dus geniet ik gewoon van het kijken en heb ik helaas niet veel beelden voor jullie.
Wanneer we na 3u terugkeren naar de haven zien we onderweg dichter tegen de kust een groep Risso's dolfijnen, deze zijn iets groter dan de bekende bottlenose dolfijnen en zijn witter van kleur. we volgen ze nog een tijdje en keren dan terug naar de aanlegsteiger.


Het is ondertussen 1pm en van die gezonde zeelucht hebben we enorme honger gekregen en blijkbaar ben ik toch verbrand in mijn gezicht. Het lijkt net of ik ben gaan skiën, zo fel staat mijn zonnebril getekend in mijn gezicht. We eten in één van de restaurants aan fisherman's wharf en proeven de bekende clam chowder.
Na het eten kijken we nog even geamuseerd naar de pelikanen die hun graantje proberen mee te pikken wanneer de vissers hun vis aan het kuisen zijn aan de pier. Blijkbaar is de bruine pelikaan toch niet zo bedreigd want we zien er een 10tal alleen al hier vechten achter vis :)


Meer foto's van onze trip zijn te zien zullen te zien zijn in het fotoalbum  "Californian adventure"

Meer info en links over:
algemeen Monterey: http://www.seemonterey.com
whale-watching in Monterey: http://www.seemonterey.com/whale-watching 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten